x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Universitatile americane sub atac

Universitatile americane sub atac

16 Apr 2004   •   00:00

Americanii au ajuns sa se intrebe daca mai exista vreo retea sigura pe lumea asta care sa poata fi considerata inpenetrabila, dupa demonstratia de forta a unor hackeri care, cel putin deocamdata, au disparut fara cea mai mica urma.

Ce s-a intamplat? Retelele de calculatoare din centre universitare, institute de cercetari si colegii din patria unchiului Gates au fost date peste cap de raidurile „tatare" ale hackerilor. Si nu este vorba de simple retele universitare, ci de un lant high-tech format din supercomputere. Asa se face ca una dintre cele mai mari retele de cercetare on-line din SUA a fost scoasa din functiune pentru cateva zile.

Stanford University out!

Aceste atacuri n-au cazut de loc bine, avand in vedere prestigiul institutii care s-au trezit cu reteaua „terfelita" de niste necunoscuti. Din acest motiv, cu greu s-au scurs detalii inspre publicul avid de informatii. Printre institutiile afectate se numara Universitatea Stanford, centrul TeraGrid (reteaua de calculatoare initiata de Fundatia Nationala de Stiinta), un centru de laboratoare al Departamentului National al Energiei, Universitatea din Ilinois, Centrul de Supercomputere din San Diego sau Centrul National de Cercetari Atmosferice din Colorado. Unde mai pui ca nu s-a aflat inca numele tuturor „victimelor"! Multi specialisti in securitatea sistemelor de calculatoare din SUA au ramas cu putine replici in fata acestei ofensive concentrate a hackerilor. Unul dintre sefii de la TruSecure Corp. s-a limitat in a spune ca acest „dus rece" a compromis niste retele care trebuiau sa fie sigure. Incidentul survine dupa o serie de avertismente lansate in ultimii ani de catre specialistii in cybersecuritate in legatura cu posibile atacuri ale „teroristilor on-line" asupra retelelor guvernamentale sau private din SUA.


Alexandru Radescu

×
Subiecte în articol: IT