x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Urbe virtuala pentru strazi nesigure

Urbe virtuala pentru strazi nesigure

25 Mai 2004   •   00:00

Cativa englezi au pus la punct un proiect numit „Londra virtuala". Inovatia pe care au adus-o este legata de faptul ca „turistii" se vor plimba prin cartiere rau-famate, orasul fiind mereu altul, in functie de trairile fiecarui „plimbaret".

ALEXANDRU RADESCU

A fost nevoie de trei artisti pentru a se crea o lume unica, pana acum, aceea a experientelor personale intr-o mare capitala europeana, in formula virtuala. O munca interdisciplinara, o imbinare de scenografie, „noua-media" si artitectura. Roma Patel, Graham Nicholls si Trudi Entwistle au deschis la „Dana Centre" din Londra noi perspective intr-un vast domeniu, aflat inca la inceput de drum, acela al lumii virtuale.

Noutatea consta in faptul ca intregul edificiu arta-high-tech il ajuta pe „vizitator" sa se plimbe intr-o lume pe care si-o recreeaza prin „fantezii si amintiri", in timp real.

SPATIUL. Artistii englezi au recreat patru zone din Londra, folosind proiectoare de imagini, sisteme audio, fotografii, programe de grafica virtuala dezvoltate de computere. Dupa cum spun cei implicati in acest proiect, uneori ai impresia ca esti „prins" intr-un sofisticat joc-video. Au fost create umbre care par „infricosator de reale", efecte de lumini in timp real, printr-o colaborare intre arta, computer, software, studiouri specializate in proiectii tridimensionale. In acelasi timp, se spera ca aceasta inovatie sa duca la noi aplicatii puse la punct de tehnicieni si artisti. Pe de alta parte, se doreste ca oamenii care viziteaza „Muzeul Stiintei" de la „Dana Centre", acolo unde se afla acest amplasament high-tech, sa priveasca notiunea de spatiu si din alte perspective.

STEREOTIPIE. Plimbarea prin Londra virtuala se face cu ajutorul unui dispozitiv pe care ti-l pui pe cap, dotat cu senzor de miscare. Incaperea destinata acestui inedit tur de oras are in dotare un ecran stereoscopic, cu alte cuvinte o tehnologie care creeaza efect vizual tridimensional. Din doua proiectoare „tasnesc" imagini pe ecran, iar vizitatorul poate sa se plimbe prin peisajul care i se „deschide" in fata. Totusi trebuie spus si faptul ca organizatorii au „ascuns" multe aspecte tehnice si de atmosfera, dorind sa ofere cat mai multe surprize „la fata locului".

Pasi spre muzee virtuale

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Geneva a reusit sa creeze in spatiul virtual doua moschei turcesti. Este vorba de moscheile Aya Sofya si Hagia Sophia, din Istanbul, foste locasuri de cult crestine. De remarcat faptul ca s-a reusit „reproducerea" atmosferei din secolul al XVI-lea, adica la putin timp dupa ce turcii au ocupat capitala fostului Imperiu Bizantin, transformand-o in capitala Imperiului Otoman.

Dana Centre - Londra

Proiectul 3D „Londra virtuala" este adapostit in „Dana Centre", un spatiu al stiintei, tehnologiei si culturii. Este un spatiu al dialogurilor deschise, un loc unde se interesecteaza ultimele provocari multimedia, dezbateri asupra clonarii sau chiar performante culinare, cum ar fi „cum sa faci o inghetata in 90 de secunde". Si pentru ca totul sa se desfasoare intr-un mediu propice discutiilor indelungate, organizatorii au amenajat si un cafe-bar.
×
Subiecte în articol: IT