x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Utilizarea de software fără licenţă îţi poate dizolva firma

Utilizarea de software fără licenţă îţi poate dizolva firma

de Alexandru Radescu    |    15 Sep 2011   •   15:22
Utilizarea de software fără licenţă îţi poate dizolva firma

Inspectoratul General al Politiei Romane si Business Software Alliance au semnat azi un Protocol pentru prevenirea si combaterea pirateriei software.

Parteneriatul dintre cele doua entitati presupune initierea unor proiecte comune, campanii si activitati de informare a consumatorilor si agentilor economici, destinate reducerii riscului de incalcare a legislatiei in domeniu.

De astazi, peste 13.000 de companii vor primi scrisori din partea celor doi parteneri ai Protocolului, prin care vor fi informate cu privire la riscurile tehnice, legale si de imagine ale pirateriei software.

Legislatia in vigoare stabileste, in caz de utilizare a programelor pentru calculator fara detinerea licentelor necesare, amenda penala de pana la 30.000 RON sau inchisoarea de la 1 la 4 ani, pentru persoanele fizice, respectiv amenda penala de la 5.000 RON la 600.000 RON, pentru persoanele juridice, in timp ce pedepsele complementare pot include: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitatii partial sau integral pe o perioada de la 3 luni la 1 an, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la 1 la 3 ani, afisarea sau difuzarea hotararii de condamnare.

In plus, fata de pedepsele de natura penala, legea permite titularului drepturilor incalcate sa ceara despagubiri ce pot ajunge la triplul pretului maxim al licentei iar programele nelicentiate pentru calculator si suporturile pe care sunt instalate pot fi ridicate ca mijloace de proba sau confiscate. De exemplu, de la inceputul anului, au fost solicitate peste 380.000 euro despagubiri in cazuri de utilizare de software fara licenta.

×