x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vaccin în loc de PC

Vaccin în loc de PC

de Alexandru Radescu    |    11 Mar 2008   •   00:00
Vaccin în loc de PC


Transformat în filantrop, miliardarul Bill Gates nu mai e convins că un computer ieftin este cadoul perfect pentru un copil sărac. Marele său rival, Steve Wozniak, cere Nobel pentru iniţiatorul proiectului OLPC.

INFORMATIZARE - Revoluţia digitală ia “o pauză‘‘ în zonele defavorizate


Transformat în filantrop, miliardarul Bill Gates nu mai e convins că un computer ieftin este cadoul perfect pentru un copil sărac. Marele său rival, Steve Wozniak, cere Nobel pentru iniţiatorul proiectului OLPC.

Implicat mai mult în proiecte caritabile, Bill Gates are acum alte gânduri decât cele ale informatizării ţărilor sărace. Cel puţin aşa reiese din discursul ţinut la University of Chicago, acolo unde co-fondatorul Microsoft a arătat că două miliarde de oameni săraci nu au nevoie de computere ieftine, ci de medicamente, şcoli, electricitate. Şi abia după ce îşi vor fi rezolvat aceste probleme se poate pune problema informatizării, consideră miliardarul Gates. La o primă lectură a textului discursului, nu se poate să nu te gândeşti mai întâi la visul fondatorilor Microsoft, Bill Gates-Paul Allen: un calculator în fiecare casă. Până în prezent, planul a mers bine, un miliard de oameni are deja computere. Preţurile componentelor scad, păcat că ritmul ieftinirilor de software nu este pe măsura celui de hardware. Citit într-o altă “cheie‘‘, textul lui Gates bate în altă parte: vânzările de notebook-uri ieftine.

 

Nobel pentru Negroponte. Primul care a reacţionat a fost genialul rebel Steve Wozniak, omul care a creat împreună cu Jobs compania Apple pentru a vinde calculatoarele pe care ei le dezvoltaseră la începutul anilor ’70. Prezent la o conferinţă în Australia, “magicianul Woz‘‘, a spus că este un fan al lui Nicholas Negroponte, iniţiatorul programului OLPC (one laptop per child). Chiar dacă X0 nu a ajuns la suta de dolari promisă la început de Negroponte (acum costă peste 180$), ţări din Africa şi America de Sud au comandat aceste notebook-uri ieftine (pe Linux). “Negroponte merită premiul Nobel‘‘, a spus Wozniak, gândindu-se şi la faptul că alte mari companii s-au inspirat din proiectului profesorului de la MIT, între care Intel şi Asus.

 

×
Subiecte în articol: IT