x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vaio F 3D, desktopul portabil

Vaio F 3D, desktopul portabil

de Alexandru Radescu    |    25 Mar 2011   •   15:37
Vaio F 3D, desktopul portabil

Ştirea ar fi că avem de-a face cu primul laptop Sony 3D pe piaţa din România, un Vaio din seria F. Dar cum adică „desktop portabil” dacă e vorba de laptop?, s-ar putea întreba cineva. Specificaţiile tehnice încadrează practic produsul Sony în categoria „desktop replacement”. Un computer portabil, extrem de puternic (din punct de vedere hardware), din a cărui alcătuire nu lipsesc nici dotările care-l pot încadra în zona multimedia: blu-ray şi tehnologie Full HD 3D. Putem aşadar să urmărim conţinut tridimensional, fie că e vorba de filme, fie de jocuri video sau fotografii 3D (dar se asigură şi conversie 2D – 3D).

În acest sens, laptopul vine „la pachet” cu o pereche de ochelari activi („active shutter”), fiind vorba de tehnologie cu cadre secvenţiale ºi iluminare LED. Concret, soluţia asigură un tip de răspuns foarte scurt ºi unghiuri de vizualizare largi, afiºând imagini mai clare ºi mai luminoase. Tehnologia cu cadre secvenţiale afiºează alternativ imagini Full HD (1920 x 1080) 3D pentru ochiul stâng ºi drept cu până la 240 de cadre pe secundă, asigurând omogenitatea imaginii finale. De menţionat că laptopul vine cu o singură pereche de ochelari activi, pentru o a doua pereche trebuie să scoateţi din buzunar 350 de lei. Din fericire, în pachetul de teste a fost şi un disc Blu-ray, un documentar editat la sfârşitul Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud (2010).

După cum se ştie, Sony a încheiat un parteneriat cu FIFA şi a filmat, în 3D, 25 de meciuri la marea sărbătoare a fotbalului. Aşa că am rememorat goluri şi faze, dar de data asta în format tridimensional, pe un display cu diagonală de 16 inci (40,6cm), în corpul laptopului „ascunzându-se” un performant procesor Core i7, puterea maşinăriei japoneze fiind susţinută şi de unitatea de procesare vizuală de înaltă performanţă NVIDIA GeForce cu suport DX11 (GT540M cu 1GB DDR3 VRAM).  Rămân totuşi la părerea că formatul 3D se „adaptează” mai bine la „efecte speciale”, la producţii video în care „vir­tualul” are un rol preponderent.

Un plus avem şi pe partea audio:  sunet surround în stil de cinema cu sistemul Dolby Home Theater v3. Fiind vorba de un Vaio, alături de platforma Windows 7, avem la dispoziţie suita software specifică a producătorului japonez, cu aplicaţii care acoperă o zonă destul de largă, de la business la multimedia. Dacă Vaio F 3D solicită ochelari specifici pentru a vizualiza formatul tridimensional, trebuie totuşi să-i îndepărtaţi de pe nas pentru a vedea preţul corect: 8.500 lei.

Casetă tehnică
Model: VPCF21Z1E
Display: 16 inci, Full HD 3D
CPU: Intel Core i7
Stocare: 640GB
Memorie: 8GB DDR3
Unitate optică: Blu-ray
Grafică: NVIDIA GeForce  GT540M  1GB DDR3 VRAM
Conectivitate: WLAN 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0
SO: Windows 7 Home Premium
Preţ: 8.500 lei

×
Subiecte în articol: tehnică