x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Viermelui Sasser i se potriveste... Netsky

Viermelui Sasser i se potriveste... Netsky

06 Mai 2004   •   00:00

Daca pana luni dupa-amiaza, Sasser infectase deja vreo trei milioane de calculatoare (dupa afirmatiile unor specialisti in sisteme de securitate), iar companiile Network Associates sau Symantec anuntasera masuri antivirus, o alta problema a aparut pentru cei care voiau sa isi protejeze computerele inca nevirusate.

ALEXANDRU RADESCU

Astfel, nu putini sunt cei care au primit mail-ul care pretindea ca vine din partea unei companii de antivirus dispusa sa elimine „infectia" cu Sasser. In clipa in care e-mail-ul era deschis, din casuta electronica isi facea aparitia „minunatul" virus Netsky ! Pe de alta parte, in a patra zi de la declansarea epidemiei Sasser, viermele putea fi reperat in patru variante, urmand clasica insiruire a literelor alfabetului. Printre victimele Sasser, in cursul zilei de marti s-au afisat nume precum banca de investitii Goldman Sachs, ale carei operatiuni din Asia si SUA au fost sistate asa cum s-a intamplat si in cazul bancii australiene Westpac care a fost nevoita sa-si deruleze activitatile cu stilou si hartie. Dar lista nu se opreste aici. Urmeaza americanii de la Delta Air Lines care au trebuit chiar sa anuleze unele zboruri.

Un aspect interesant al acestei „epidemii" Sasser il constituie faptul ca a lovit fix la o distanta de patru ani de la atacul virusului „Iloveyou". Spre deosebire de alti virusi, Sasser nu s-a raspandit prin intermediul postei electronice. El scaneaza Internet-ul in cautarea computerelor vulnerabile si se instaleaza automat acolo unde gaseste o bresa in sistemul de securitate. O data ce a reusit sa infecteze un computer, porneste in cautare de noi victime, apoi inchide si porneste automat PC-urile infectate.

×
Subiecte în articol: IT sasser