x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Virus informatic, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Virus informatic, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

12 Noi 2013   •   21:56
Virus informatic, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale
Sursa foto: NASA

Ultimul sistem informatic despre care ai putea gândi că ar putea fi infectat de un virus: Staţia Spaţială Internaţională!
Chiar dacă scenariul pare catastrofal, prin implicaţiile pe care le-ar putea produce un atac cibernetic asupra unui mecanism care orbitează la 300 de kilometri deasupra Pământului, s-a întâmplat la începutul acestui an. Vina ar aparţine unui cosmonaut rus, care a introdus virusul în sistem prin intermediul unui stick USB.

"Nu glumesc. Am discutat asta cu unul dintre responsabilii programului spaţial rusesc, care mi-a confirmat că din când în când în sistemul informatic al Staţiei Spaţiale Internaţionale este semnalată prezenţa unor viruşi. Austronauţii care urcă la bord, aduc cu ei USB-uri infectate", a dezvăluit, în faţa unor jurnalişti prezenţi la un eveniment desfăşurat la Canberra, expertul în securitate IT Eugene Kasperky.
Kaspersky nu a furnizat detalii despre tipul virusului sau despre cât de mult a afectat el operaţiile Staţiei Spaţiale, şi despre problemele create echipei de ingineri de la bord.

Conform unui raport publicat de ExtremeTech, în 2008 a avut loc un incident asemănător, un laptop pe care era instalat sistemul de operare Windows XP, adus la bord de un cosmonaut rus, a produs infectarea sistemului informatic cu "viermele" W32.Gammima.AG worm.

Până nu cu mult timp în urmă, până la utilizarea Linux-ului, funcţionarea sistemului se baza pe sistemul de operare Windows XP, aşa că virusul avea o poartă deschisă, putând fi introdus în sistem printr-un dispozitiv USB transportat la bord de către unul dintre cosmonauţi.
În mod normal, un sistem închis, precum sistemul informatic ce funcţionează la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, poate fi considerat drept unul dintre cele mai sigure, niciun hacker, oportunist sau dedicat, neavând posibilitatea de a-l accesa.
Kasperky a oferit un alt exemplu despre o infectare a unui sistem închis - neconectat la Internet, o uzină electrică nucleară, cu virusul Stuxnet, care a produs daune importante infrastructurii fabricii. Despre Stuxnet, considerat a fi cu adevărat prima armă de atac cibernetic, se spune că ar fi fost programat pentru a ataca echipamentele nucleare iraniene.

Întrebarea care se poate pune, în mod firesc, este cea referitoare la conţinutul datelor transportate de către cosmonautul rus pe USB, pornografie sau filme sau jocuri fără licenţă? :)

×
Subiecte în articol: virus informatic kaspersky