x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Virusii aduc bani

Virusii aduc bani

06 Mai 2004   •   00:00

Razboiul hackerilor, declansat la inceputul acestui an, a provocat daune de zeci de milioane de dolari firmelor din intreaga lume. Pe de alta parte exista si un mare castigator: companiile de antivirusi au uimit pana si baronii de pe Wall Street.

ALEXANDRU RADESCU

In razboiul dintre Skynet si Mydoom, soft-urile antivirus Norton sau McAfee au devenit indispensabile. Atacul Sasser din ultimele zile va umfla si mai mult conturile anumitor organizatii de software. Compania Symantec, unul dintre numele mari ale producatorilor de antivirusi, a anuntat recent un profit de 72% pe ultimul trimestru al anului 2003-2004, incheiat la sfarsitul lui martie. Astfel, producatorii lui Norton antivirus au castigat 117 milioane de dolari, cu alte cuvinte pretul unei actiuni a crescut de la 21 la 33 de centi. Pentru a face o comparatie, trebuie sa spunem ca pentru perioada corespunzatoare a anului trecut Symantec-ul anuntase un profit de doar 68 milioane de dolari.

In ceea ce priveste suma vanzarilor este vorba de 556 de milioane de dolari, fata de 390 de milioane, cu un an in urma. Un alt nume mare in lumea producatorilor de antivirusi, Network Associates Technology, a anuntat de asemenea profituri pe toate ramurile. Antivirusul McAfee a fost cerut de mari companii, dar si catre intreprinderi mici si mijlocii si nu in ultimul rand de utilizatorii casnici.

Mai multi bani ?

Expertii in software antivirus sunt de parere ca linistea aparenta din luna aprilie nu inseamna un concediu al hackerilor, ci doar o posibila liniste de dinaintea furtunii. Se pare ca au dreptate: la 1 mai s-a declansat atacul Sasser, care s-a limitat doar la blocarea computerelor. Nu va impacientati: companiile de antivirus anunta rezultate si mai bune pentru urmatoarele trimestre ! Sa stie ceva ce proprietarii obisnuiti de PC-uri nu stiu sau vor sa-si convinga clientii sa le fie fideli ? Pana una alta, Symantec asteapta pentru primul trimestru cresteri ale vanzarilor de la 525 milioane de dolari la 555 milioane.

Orgolii si pierderi de milioane

In urma cu cateva luni, creatorii viermilor Netsky si Mydoom pornisera o confruntare care pentru multi parea absurda: cine infesteaza mai multe computere. Numai ca la o privire atenta lucrurile se complicau: virusii de tip vierme sunt astfel conceputi incat computerele atacate pot ajunge in controlul creatorilor de virusi. Astfel, de pe calculatoarele infestate se poate trimite spam sau pot fi folosite ca paravan pentru cei care incearca sa fure date de la banci.
×
Subiecte în articol: IT milioane