x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Viruşii care îţi umflă factura telefonică

Viruşii care îţi umflă factura telefonică

de Alexandru Radescu    |    15 Ian 2010   •   00:00

Swapi.B este un troian, care, odată intrat în telefonul mobil face apeluri sau trimite SMS-uri catre numere cu suprataxă.



Pe vremurile triste de dial-up, mulţi utilizatori de internet se trezeau cu facturi de multe milioane de lei (vechi). Odată ajunşi la ghişeul operatorului telecom, aflau cu stupoare că sunaseră la numere internaţionale. De fapt, computerul le fusese virusat cu un “dialer”, un malware care cupla linia telefonică la apelurile păguboase.

Tehnologia e evoluat, nu prea mai “cuplăm” calculatorul cu linia telefonică, dar astfel de viruşi nu au dispărut. S-au orientat către telefoanele inteligente. Firmele de securitate informatică precum F-Secure sau CA au descoperit că troianul “Swapi” se instalează în smartphone şi face automat apeluri sau trimite SMS-uri către numere premium (concursuri şi servicii pentru adulţi, de exemplu).

Potrivit BBC, în ultimele luni s-a înregistrat o adevărată explozie a acestui tip de atac informatic. Unele variante al “dialer”-ului accesează chiar mai multe numere premium pentru a face mai dificilă depistarea serviciului aflat în legătură cu malware-ul.

×
Subiecte în articol: redactie