x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vitrina digitală inteligentă

Vitrina digitală inteligentă

de Anca Aldea    |    03 Mar 2011   •   20:20
Vitrina digitală inteligentă
Sursa foto: /AFP Photo
154657-afp-johannes-eisele-657350-01-02.jpgAdio cozi şi cumpărături făcute doar în timpul programului magazinelor! O nouă tehnologie prezentată de un institut de cercetare aplicată din Germania la ediţia din 2011 a CeBIT, cel mai important târg de IT din lume, îi va ajuta pe cumpărători să-şi achi­zi­ţi­oneze din stradă orice produs îşi do­resc. Specialiştii de la Institutul Fraunhofer au creat un ecran digital in­teligent, care va fi amplasat în vitri­nele magazinelor şi care va funcţiona ca un catalog de produse tehnologizat. Inventatorii spun că dispoziti­vul le va permite potenţialilor cumpă­ră­tori să cunoască oferta de produse a unui magazin fără să ajungă în incintă, fără să stea la rând să aştepte atunci când magazinul e în perioada de reduceri, fără să fie nevoiţi să se în­ca­dreze în programul de funcţionare a magazinului şi fără să aibă contact cu vreo vânzătoare greţoasă, de tipul celor de pe la noi. Experţii de la Fraun­hofer recunosc faptul că publi­cul lor ţintă sunt femeile, mai ales cele care cumpără cu nemiluita fără să probeze haina sau perechea de pantofi mult dorită. Ele petrec cel mai mult timp în magazinele de confecţii sau încălţăminte şi par că şi-ar dori să plece acasă cu toate lucrurile de pe rafturi.

Device-ul va intra în uz în 2012 şi constă, în mare parte, din camere de luat vederi multiple şi seamănă foarte mult cu tehnologia Kinect. Patru dintre camere sunt poziţionate în afara magazinului şi sunt capabile, prin software-ul din dotare, să observe atunci când o persoană se opreşte în faţa geamului pentru a admira produsele. Aceste camere înregistrează mişcările mâinilor "observatorului" şi transformă aceste mişcări în semnale pe care le transmit dispozitivului central. Două camere sunt îndreptate spre figura "observatorului" şi alte două spre mâinile acestuia, însă nici una dintre aceste camere nu înre­gis­trează informaţiile "citite" la per­soa­na oprită în faţa geamului. Ur­mă­toa­rea "mişcare" îi aparţine "observatorului" – el poate accesa, de pe un LCD uriaş, catalogul de produse ofe­rite de magazinul respectiv; după ce se opreşte asupra unui produs, cum­părătorul îl poate observa tridimensional, îi poate schimba culoarea şi are chiar posibilitatea de a face comparaţii între preţurile altor produse asemănătoare. Plata se face cu ajutorul unui smartphone care, obli­gatoriu, trebuie să se afle în posesia cumpărătorului. Datele de identitate ale acestuia sunt înregistrate şi auto­mat apare un mesaj în care clientul este asigurat că informaţiile lui personale nu vor fi oferite unei terţe părţi. Un manechin inert aflat în vitrina magazinului nu îi poate oferi "observatorului" atâtea posibilităţi, spun, cu mândrie, inventatorii germani. Device-ul lor este capabil să ser­veas­că mai mulţi clienţi deodată şi poate "citi" suficient de bine cumpărătorul pentru a-i oferi produsele pe care şi le-ar putea dori. Şi nu numai atât. Pentru produse voluminoase sau care cântăresc mai multe kilograme, isteţul ecran afişează un mesaj în care îl anunţă pe cumpărător că respectivul obiect va fi transportat cu maşina de angajaţii magazinului.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei tehnologii similare cu deja celebrul Kinect (care a revo­lu­ţi­o­nat jocurile video prin capacitatea de "a citi" gesturile, mişcările şi co­men­zile vocale ale utilizatorului) este aceea că magazinele şi-ar putea vinde produsele chiar şi după ora închiderii. Magazinele cu vitrine digitale vor putea să creeze mai repede şi mai corect portretele clienţilor obişnuiţi, aprovizionându-şi rafturile cu produsele cele mai vândute. Dispozitivul inteligent poate fi, până la urmă, şi un obiect de design exterior al ma­ga­­zinului, fiind capabil, inclusiv prin aspectul pe care îl are, nu numai prin funcţionalitatea şi utilitatea sa, să atragă tot mai mulţi cumpărători.

×