x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vocea e regina

Vocea e regina

de Cristian Ionita    |    30 Noi 2005   •   00:00
Vocea e regina

Pentru operatorii europeni, vocea este principalul generator de venituri, urmata destul de aproape de mesajele text. Pentru toate celelalte servicii, utilizatorii cheltuiesc, in medie, doar un euro pe luna.

Cu toate serviciile avansate oferite de operatorii 3G, precum vi- deotelefonia, televiziunea in direct sau accesul la internet de mare viteza, marea majoritate a utilizatorilor isi folosesc in continuare celularul pentru a vorbi sau a trimite SMS-uri.

Potrivit analistilor, aceasta situatie a aparut ca urmare a faptului ca telefonia 3G ofera o rata de transfer a datelor situata intre 100 si 300 kbps (kilobits pe secunda). O viteza mult mai mica decat conexiunile broadband fixe (cablu, fibra optica sau ADSL), care ajung la 1 mbps (megabite pe secunda) la preturi ceva mai mici.

PREDICTII. Chiar daca veniturile sunt inca modeste, telefoniei 3G i se prezice o popularitate din ce in ce mai mare.

Desi nu pare sa existe o legatura directa intre celulare si fotbal, Campionatul Mondial de anul viitor va determina foarte multi oameni sa apeleze la televiziunea pe mobil. "Ma indoiesc ca sunt foarte multi cei dispusi sa priveasca un meci intreg pe telefonul mobil. Totusi, poti privi golurile sau fazele importante. Prin urmare, campionatul de anul viitor va genera un boom pentru aceasta tehnologie", a declarat Christophe Caselitz, director in cadrul Siemens.

HIBRID. La randul sau, Marc Rouane, chief operating officer la Alcatel, prezice ca anul viitor vom asista la dezvoltarea spectaculoasa a combinatie dintre telefonia mobila si tehnologia wi-fi. Principiul este simplu: ai un singur telefon mobil conectat la reteaua GSM si la reteaua wi-fi de acasa sau de la birou. "Aceasta tehnologie va fi prezenta de Craciun pe sapte piete noi", a anuntat Rouane.

Wimax este o tehnologie similara cu wi-fi, capabila sa acopere zone mai mari. O combinatie intre telefonia mobila si retele wimax se pare ca nu va aparea prea curand.

Asta din cauza faptului ca producatorii de celulare ar fi nevoiti sa puna emitatoare mult prea voluminoase in telefonul mobil pentru a se putea conecta la retele wimax.

×
Subiecte în articol: IT