x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vom fi monitorizati

Vom fi monitorizati

de Cristian Ionita    |    Mihai Manole    |    14 Apr 2007   •   00:00

Companiile de telecomunicatii vor fi obligate sa stocheze informatii de-taliate despre convorbirile clien-tilor. ● Cititi aici proiectul de lege

Companiile de telecomunicatii vor fi obligate sa stocheze invormatii detaliate despre convorbirile clientilor. Termenul este 15 septembrie 2007. Datele legate de activitatea utilizatorilor de internet vor fi monitorizate incepand cu 1 ianuarie 2009.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a lansat in dezbatere publica proiectul de lege privind retinerea datelor generate de comunicatiile electronice. Pentru stocarea informatiilor legate de convorbirile telefonice, "prevederile ar trebui sa se aplice in mod normal incepand cu 15 septembrie 2007 (�), dar consideram ca legea va fi adoptata dupa aceasta data", ne-a transmis MCTI. "Prevederile pentru internet ar intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009", spun reprezentantii ministerului.

DIRECTIVA. Proiectul transpune in legislatia noastra directiva europeana 2006/24/CE si ii obliga pe operatori sa retina date referitoare la sursa, destinatia, data, durata unei comunicari si echipamentul de comunicatie al utilizatorului. Crearea si administrarea acestor baze de date se va face pe cheltuiala proprie a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice.

Datele vor fi pastrate un an de la data efectuarii convorbirii. In cazul serviciilor pre-pay se vor retine informatii privind data si ora activarii initiale a cartelei si zona in care a fost activata. Supravegherea si evaluarea accesului la aceste date se va face de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Informatiile stocate de companiile de telecomunicatii vor putea fi accesate de institutiile statului doar pe baza unui mandat emis de judecator.

INTERNET. Cat despre stocarea datelor referitoare la traficul pe internet, furnizorii de servicii nu se asteapta la probleme serioase in indeplinirea obligatiilor ce le vor reveni, ne-a declarat Gheorghe Serban, directorul executiv al Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP). Totusi, exista proteste ale unor provideri nelinistiti de gandul ca vor trebui sa faca noi investitii. Nivelul acestora este estimat de marii furnizori de internet la 10% din costurile curente. Furnizorii mari sunt obisnuiti cu astfel de proceduri, intrucat ei retin acest gen de date si in prezent, din ratiuni legate de planificarea afacerilor, spune Serban.

CE SE MONITORIZEAZA
In cazul retelelor de telefonie fixa si mobila se vor retine:
  • numarul de telefon, numele si adresa utilizatorului inregistrat;
  • numerele catre care este dirijat apelul;
  • data si ora initierii si incheierii unei convorbiri;
  • codul IMEI al celularului.
    In cazul serviciilor de acces la internet, e-mail si telefonie prin internet (VoIP), vor fi retinute:
  • ID-ul de utilizator alocat, numarul de telefon alocat, numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat;
  • data si ora conectarii si deconectarii de la serviciul de acces la internet.
  • CE SPUN OPERATORII
    Costurile legate de stocarea datelor vor fi suportate de operatori. Surse din cadrul Romtelecom estimau anul trecut cheltuielile respective la suma de 16 milioane de euro. "In acest moment, costurile privind crearea si administrarea unei baze de date specifice nu pot fi evaluate, deoarece depind de forma finala a legii, dar cu siguranta vor fi de ordinul milioanelor de euro, ne-a declarat Dorin Odiatiu, director in cadrul Orange. "Costurile sunt semnificative si cresc proportional cu durata de stocare impusa. Avand in vedere ca in urma implementarii acestei directive beneficiarul este intreaga societate, costurile aferente ar trebui suportate, in mod firesc, de catre aceasta si nu de operatorii de telecomunicatii", ne-au declarat oficialii Vodafone. Reprezentantii Cosmote vorbesc de "investitii masive, datorate in principal adaptarii retelelor la cerintele de stocare a datelor pe o anumita perioada de timp".
    Carmen Lazar, Head of Corporate Affairs Zapp, a subliniat ca "datele consumatorilor vor ramane in continuare confidentiale si private, accesul la acest tip de date fiind bine stabilit prin lege". Compania nu estimeaza investitii majore legate de stocarea datelor.
    ×
    Subiecte în articol: IT internet