x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vorbim la mobil în apele UE

Vorbim la mobil în apele UE

de Alexandru Radescu    |    19 Mar 2010   •   00:00

Turişitii care preferă transportul maritim în interiorul UE îşi pot folosi acum şi celularul, chiar dacă nu se mai află în aria de acoperire a operatorilor GSM. Comisia Europeană a adoptat noi reguli pentru a facilita efectuarea de apeluri telefonice sau trimiterea şi primirea de SMS-uri de către pasagerii şi echipajele de la bordul navelor.

O decizie recent adoptată de Comisie garantează disponibilitatea frecvenţelor GSM de 900 şi/sau 1800 MHz pentru serviciile de comunicaţii la bord, în condiţii tehnice şi operaţionale armonizate. De asemenea, asigură faptul că serviciile mobile la bordul navelor nu interferează cu cele terestre, astfel încât utilizatorii din zonele de coastă să nu fie conectaţi accidental la sisteme de comunicaţii de la bordul navelor.

Serviciile de comunicaţii mobile la bord funcţionează prin intermediul unor staţii de bază mici aflate la bord, care conectează prin satelit telefoanele călătorilor pe mare la echipamentele reţelelor terestre (preţurile suportate de utilizatori fiind mai ridicate).

In acelaşi timp, Comisia a adoptat o recomandare referitoare la liberalizarea de către ţările UE a regimurilor de autorizare astfel încât orice operator de servicii la bordul navelor care este autorizat într-o ţară să poată furniza servicii în apele teritoriale ale altor ţări UE fără a mai necesita licenţe suplimentare.

×
Subiecte în articol: redactie