x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vulnerabilitati software sau bug-uri

Vulnerabilitati software sau bug-uri

de Dan Dinu    |    01 Feb 2007   •   00:00
Vulnerabilitati software sau bug-uri

Programele pe care le folosim zilnic pentru a putea accesa resurse pe internet contin greseli de programare sau incompatibilitati cu alte softuri deja instalate. Asta le face sa fie vulnerabile

Internet Explorer. Cele mai frecvente si mai periculoase bug-uri se afla in browserul web care vine pre-instalat in sistemul de operare Windows. IE, cum mai este numit, detine o serie de vulnerabilitati care pot compromite intreg sistemul de operare numai navigand pe site-urile care trebuie.

Anumite site-uri de factura indoielnica includ in sursa paginilor coduri care pot exploata greselile de programare din versiunile anterioare versiunii 7 de IE si ruleaza pe calculator programe de tip spyware, adware sau alte minunatii care iti inchid calculatorul sau iti redirectioneaza pagina de yahoo catre site-uri erotice.

Pentru a putea elimina riscurile de a avea un calculator care se misca precum un 486 cu Windows XP instalat, e necesar sa updatezi la ultima versiune de Internet Explorer sau sa migrezi catre un alt browser mai sigur si mai stabil.

Mozilla Firefox. Fiind deseori oferita ca o alternativa mai sigura pentru a naviga pe internet, versiunea 1.5 suferea de o serie de vulnerabilitati care o faceau aproape la fel de nesigura ca si IE. Un avantaj al acestui browser este ca tipul licentei sub care este distribuit (Open-Source) permite tuturor utilizatorilor care au cunostinte in programare sa inspecteze codul sursa si sa identifice greseli de programare, ceea ce inseamna ca bug-urile nu vor afecta calculatoarele utilizatorilor un timp foarte indelungat.

Pentru a putea beneficia de toate facilitatile si securitatea browserului acesta este necesar sa updatezi la ultima versiune din seria 2.0, aceasta avand chiar si un sistem de raportare a erorilor catre compania producatoare. Astfel incat orice problema aparuta poate fi rezolvata cu ajutorul tau, chiar daca nu detii cunostinte de programare.

Yahoo Messenger. Daca folosesti Yahoo Messenger, cu siguranta ai avut macar o data parte de 10.000 de ferestre deschise din senin, sau mesaje de eroare constante, BUZZ-uri interminabile si calculatoare blocate. Toate aceastea se datoreaza in mare parte unor greseli de programare din clientul de chat. Pentru cele care nu sunt greseli de programare este necesar sa setezi Messenger-ul astfel incat sa nu mai accepte mesaje de la persoane din afara listei de prieteni.

Deoarece in ultimile versiuni de Yahoo Messenger au fost eliminate in mare parte problemele cu flood-ul de BUZZ-uri si mesaje, sunt anumite persoane care isi creeaza in jur de 50 de id-uri de messenger si, folosind programe numite Booters, pot ajunge la acelasi rezultat.

Daca folosesti o versiune de messenger mai veche sau inca ai probleme cu flood-ul, trebuie sa upgradezi sau sa dezactivezi posibilitatea de a mai primi mesaje de la persoanele pe care nu le ai in lista.
×
Subiecte în articol: programare