x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cine a inventat Wi-Fi. Originea surprinzătoare a termenului pentru acces la internet

Cine a inventat Wi-Fi. Originea surprinzătoare a termenului pentru acces la internet

de Redacția Jurnalul    |    01 Apr 2024   •   21:30
Cine a inventat Wi-Fi. Originea surprinzătoare a termenului pentru acces la internet

Majoritatea oamenilor crer că Wi-Fi este prescurtarea unei denumiri specifice tehnologiei prin care computerele au acces la internet. Însă aceasta este o eroare.

Astfel că termenul nu este o abreviere. Acesta a fost inspirat de Hi-Fi, denumire care a fost creată în anii 1950 de producătorii de echipament audio, ca o prescurtare pentru înaltă fidelitate. Dar nu există un echivalent tehnologic în cazul Wi-Fi, potrivit Gizmodo

În concluzie, Wi-Fi este un nume inventat de experții în marketing, potrivit contului TikTok That’s Pretty Cool, ce creează video-uri cu diferite curiozități. În comentariile la video mulți utilizatori s-au arătat surprinși. 

Unii dintre ei au scris că nu le-a plăcut denumirea Wi-Fi atunci când a apărut, deși nu știau ce înseamnă. Nu e prima denumire din sectorul tech care a fost criticată. Același lucru s-a întâmplat și cu termenii podcast și iPad. 

Experții în marketing au decis să aleagă Wi-Fi, inspirat de termenul Hi-Fi.

Teoria potrivit căreia Wi-Fi vine de la „fidelitate wireless” circulă pe Internet încă din 2005, an în care Cory Doctorow of Boing Boing a dezvăluit adevărul despre acest mit. 

În realitate, termenul a fost creat de firma de marketing Interbrand, care a inventat denumiri și pentru medicamentul Prozac și compania Compaq. 

„Termenul tehnic era IEEE 802.11, dar pur și simplu nu ar fi mers,” scrie pe site-ul oficial Interbrand. „Numele trebuia să fie memorabil. Ceva universal, pe care îl puteai găsi acasă, la birou, într-o cafenea sau în mijloacele de transport în comun, care putea ajuta consumatorii să înțeleagă intuitiv conceptul.”  

Cu doar 4 litere, termenul Wi-Fi transmite ideea că poți accesa internet wireless fără cablu. Aceasta era o idee radicală pentru consumatorii de la finalul anilor 1990.

„Numele semnifică faptul că, chiar și fără cabluri, Wi-Fi oferă o conexiune de calitate înaltă. Care nu se pierde, oriunde ai merge,” scrie pe site-ul Interbrand, ce a explicat ce înseamnă Wi-Fi. 

„De la lansare, Wi-Fi a devenit sinonim la nivel global cu accesibilitate wireless oriunde ai merge. A intrat fără probleme în limbaje din întreaga lume. Oricând ai nevoie de Internet wireless, ceri Wi-Fi,” scrie pe site, citat de useit.ro.

×
Subiecte în articol: wi fi internet