x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget WiMAX in 3,7GHz ?

WiMAX in 3,7GHz ?

de Jurnalul National    |    18 Sep 2007   •   00:00

Ministerul Comunicaţiilor spune că va prezenta Guvernului un proiect de act normativ care vizează eliberarea a două benzi de frecvenţe radio deţinute de Radiocomunicaţii, cu scopul dezvoltării accesului la Internet in bandă largă prin intermediul tehnologiei wireless

La inceputul lui decembrie 2005 avea loc in Bucureşti prima demonstraţie publică a tehnologiei WiMAX. De atunci, s-au tot analizat frecvenţele care ar fi putut deveni "suportul" acestei tehnologii, pentru transfer de date wireless, in Romănia. De asemenea, s-au vehiculat şi diverse date la care ar fi putut avea loc licitaţii pentru acordarea de licenţe de utilizare a frecvenţelor.

Iată că Ministerul Comunicaţiilor spune că va prezenta Guvernului un proiect de act normativ care vizează eliberarea a două benzi de frecvenţe radio deţinute de Radiocomunicaţii, cu scopul dezvoltării accesului la Internet in bandă largă prin intermediul tehnologiei wireless

           "Luănd in considerare alocarea actuală a benzilor de frecvenţe radio, unica posibilitate de dezvoltare a sistemelor BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio in bandă largă) este utilizarea benzii de 3,7 GHz (3.600-3.800 MHz). Societatea Naţională de Radiocomunicaţii este deţinătoarea licenţei de utilizare a benzilor 3.600 - 4.200 MHz şi utilizează aceste frecvenţe in scopul transmiterii programelor naţionale de radio şi televiziune. Prin urmare, este necesară eliberarea benzilor 3600-3659 MHz şi 3701-3759 MHz", se arată in nota de fundamentare a ordonanţei, postată pe site-ul MCTI.

           Costurile cu eliberarea benzilor de frecvenţe vor fi suportate de la bugetul de stat, in baza devizului elaborat de SNR şi avizat de Institutul Naţional pentru Studii şi Cercetări in Comunicaţii. Suma se va constitui ca aport al statului la capitalul social al companiei.

           Pe de altă parte, pentru asigurarea condiţiilor optime pentru buna desfăşurare a activităţii SNR şi dezvoltarea reţelei pe care aceasta o operează, a creşterii diversităţii serviciilor furnizate, implicit a extinderii portofoliului de oportunităţi pentru privatizarea operatorului, Radiocomunicaţii va beneficia, prin licenţa de utilizare a frecvenţelor radio, de dreptul exclusiv de a utiliza la nivel naţional benzile de frecvenţe radio 3.658-3.686 MHz, 3.758-3.786 MHz şi 3.760-4.200 MHz.

           "Neadoptarea in regim de urgenţă a prezentei ordonanţe are drept consecinţă neinvestirea sumelor prevăzute in bugetul SNR pe anul 2007 şi amănarea procedurilor de eliberare a spectrului BWA pentru anul 2008 ar duce la intărzierea cu cel puţin un an a aplicării strategiei WIMAX in Romănia şi la neindeplinirea proiectelor asumate in Programul de Guvernare 2004-2008", se mai arată in nota de fundamentare.

           Totodată, pănă 1 ianuarie 2008, MCTI va finaliza şi va supune aprobării Executivului strategia privind implementarea sistemelor de acces pe suport radio de bandă largă (BWA) la nivel naţional.

           De asemenea, ANRCTI va stabili procedura de licitaţie pentru acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio in benzile eliberate de SNR, precum şi condiţiile in care titularii acestor licenţe işi pot exercita dreptul de utilizare a frecvenţelor radio.

×
Subiecte în articol: IT radio