x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Zbor si vorbesc la telefonul mobil

Zbor si vorbesc la telefonul mobil

17 Apr 2004   •   00:00

In curand, stewardesele nu va vor mai ruga, cu zambetul pe buze, sa va inchideti telefonul mobil inainte de decolarea avionului.

Companiile aviatice duc o lupta impotriva telefoniei mobile, care se anunta deja pierduta. „In urmatorii doi, maximum patru ani, cel putin jumatate din companiile aviatice vor permite accesul pasagerilor in avioane cu telefoanele mobile pornite", se arata intr-un studiu comandat de WirelessCabin, un consortiu format din marile companii de tehnologie europene si Centrul Aerospatial din Germania. „In aceasta vara vom face teste pe un avion Airbus A340-600 asupra modului cum se comporta avioanele atunci cand de la bordul acestora se vorbeste la telefonul mobil", a declarat Axel Jahn, purtatorul de cuvant al WirelessCabin. Va mai trece insa ceva timp pana ce vor fi obtinute aprobari din partea organismelor de supraveghere aviatice si a operatorilor de telecomunicatii din Europa si America de Nord.

Pericol inexistent

Ridicarea interdictiilor de folosire a mobilelor la bordul avioanelor ridica semne de intrebare asupra motivelor initiale care au dus la impunerea acestora. Autoritatile aviatice au admis in nenumarate randuri ca radiatiile emise de telefoanele mobile reprezinta doar o amenintare minora. Cele mai grave incidente care se pot intampla sunt declansarea unei alarme false de incediu in compartimentul bagajelor sau intreruperea comunicarii intre membrii echipajului. „Multe persoane, inclusiv pilotii de avion, pun la indoiala faptul ca aceste probleme ar fi existat in realitate", se arata intr-un studiu realizat de Autoritatea Aviatica Britanica.

Vali Blanaru


Mobilele destepte pot fi folosite in avion

Deja producatorii de telefoane inteligente va ofera o aplicatie denumita „optiunea zbor", care dezactiveaza frecventa radio folosita de mobile. Accesand aceasta aplicatie, pasagerii avioanelor pot sa-si foloseasca telefoanele mobile pentru organizare, editare de mesaje, citire de documente, jocuri sau vizualizare de fotografii, deoarece aceste operatiuni nu interfereaza cu circuitele electronice si sistemele radio folosite de piloti.

×
Subiecte în articol: IT