x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Teoria-revoluționară a unui expert Facebook

Teoria-revoluționară a unui expert Facebook

24 Ian 2018   •   07:21
Teoria-revoluționară a unui expert Facebook

Sistemele de inteligenţă artificială "au mai puţină judecată decât şobolanii", a afirmat şeful departamentului de cercetare asupra inteligenţei artificiale de la Facebook, francezul Yann LeCun.

 

"Maşina nu are capacitatea de a învăţa noi comportamente fără a trece prin experienţa lor, spre deosebire de oameni şi animale care, datorită observaţiei, sunt capabile să prevadă anumite lucruri înainte să li se întâmple lor", a explicat el adresandu-se ziaristilor la Paris, unde va anunta o serir de investiţii ale companiei americane în Franţa.

Inteligenţa artificială, element central pentru numeroase inovaţii tehnologice în curs de realizare, precum vehiculul autonom, îngrijorează inclusiv din cauza capacităţii sale de a lua decizii în locul fiinţelor umane. Totuşi, posibilităţile sale rămân limitate în medii controlate, potrivit multor experţi.

"Învăţarea prin aplicare (o metodă de 'machine learning' utilizată în special de sistemul alpha al Deepmind deţinut de Google), funcţionează în jocurile video, nu în lumea reală", a spus la rândul său Antoine Bordes, director al centrului de cercetare de la Paris privind inteligenţa artificială al Facebook.

"Să luăm exemplul condusului autonom, nu putem permite unei maşini să cadă de pe o faleză pentru ca algoritmul să înveţe şi să progreseze", a spus el. Yann LeCun a dat exemplul asistentului virtual evocat o perioadă de Facebook, aşa-numitul proiect "M".

"I-am întrebat pe oameni ce i-ar cere unui asistent virtual", dar nevoile lor "depăşesc ceea ce se poate face în prezent", a spus el. "Există activitati care, cel putin in faza actuala, nu pot fi automatizate", a afirmat el. Facebook şi-a anunţat luni intenţia de a dubla de la 30 la 60 numărul de cercetători din centrul său parizian creat în 2015. AGERPRES

×