Dacă societatea umană ar trebui să facă statuie celui mai important lucru considerat de ea, acesta ar fi cu siguranţă banul. El constituie măsura tuturor lucrurilor.
Dacă societatea umană ar trebui să facă statuie celui mai important lucru considerat de ea, acesta ar fi cu siguranţă banul. El constituie măsura tuturor lucrurilor. Totul se supune puterii banului în filozofia existenţei promovate de societate, pentru că această filozofie este materialistă, iar materia este ultima ca importanţă în adevărata existenţă. Însă adevărata existenţă nu este promovată de formaţiunile statale pentru că, prin cunoaşterea ei, omul ar fi cu mult mai greu de condus. Omul se aruncă în valurile vieţii, înnotând către o destinaţie falsă, iar obstacolele pe care le întâlneşte în drumul său îl fac vulnerabil, acoperindu-l cu o întreagă gamă de afecţiuni.
Este foarte important să ne cercetăm pe noi înşine, să ajungem la înţelegerea zonelor de inconştienţă din viaţa noastră. Trebuie să învăţăm cum să ne vindecăm rănile lăuntrice pentru a ajunge la o viaţă sănătoasă. Mulţi sunt dornici să găsească o călăuză interioară practică şi eficientă care să faciliteze acest proces.
Sunt patru aspecte diferite ale vieţii de care trebuie să se ţină seama în menţinerea sau regăsirea sănătăţii şi acestea sunt, în ordinea importanţei lor: spiritualul, mentalul, emoţionalul şi cel fizic.
Drumul către conştientizare nu este uşor, dar este vital şi reprezintă unul dintre cele mai bune drumuri ce se pot parcurge. Echilibrul se menţine dacă se evidenţiază o dezvoltare corectă, uniformă a tuturor celor patru niveluri.
Omul – Universul – Pământul
Aspectul spiritual constituie acea parte din corpul uman care există în afara spaţiului şi timpului. Fiecare entitate spirituală umană este o părticică din Spiritul Universal, fiind în permanentă legătură cu acesta şi reprezentând esenţa vieţii. Prin creşterea conştientizării nivelului spiritual personal se poate ajunge la sentimentul unic al apartenenţei la Univers, descoperind adevăratul drum de urmat în viaţă. Nivelul spiritual este baza dezvoltării celorlalte trei aspecte esenţiale. Legătura permanentă a omului cu Spiritul Universal se face cu ajutorul emisferei cerebrale drepte, considerată a fi cea a intuiţiei.Emisfera cerebrală stângă este cea a analizei şi sintezei, ce corespunde aspectului mental, prin capacitatea ei de a raţiona. Aceasta este de fapt legătura omului cu materia asupra căreia acţionează, legătura omului cu Pământul pe care trăieşte şi pe care îl modifică beneficiind de această capacitate de a gândi. Dar gândirea poate duce planeta la o dezvoltare echilibrată sau la distrugere.
Dacă spiritul este legătura omului cu Universul, mentalul reprezintă legătura acestuia cu Pământul.
Am ajuns la aspectul emoţional ce constituie capacitatea umană de a relaţiona în cadrul societăţii în plan sentimental cu tot ceea ce se găseşte în jurul său.
Dacă spiritualul nu există la un nivel înalt, ca de altfel şi mentalul, emoţionalul le poate aduce ambelor tulburări semnificative care în ultimă instanţă au rezonanţă în nivelul fizic, îmbolnăvindu-l.
Însă toate cele patru niveluri ale existenţei sunt importante şi este recomandabil să nu fie neglijat nici unul dintre ele în favoarea celuilalt.
Dezechilibre, obsesii, tendinţe
Fiecare om este unic în felul său, aşa că procesul evolutiv este individualizat. Se poate opta pentru dezvoltarea succesivă a celor patru niveluri sau în ansamblu. Dar nivelurile fiecăruia influenţează nivelurile de grup, formându-le totodată, acestea la rândul lor influenţând nivelurile fiecăruia.Societatea occidentală de astăzi şi-a concentrat atenţia pe dezvoltarea fizică şi mentală, obţinând performanţe tehnico-ştiinţifice incredibile, dar suferă din punct de vedere emoţional şi spiritual. A suferit astfel simţul familiei, al comunităţii sociale. Există crize profunde, importante ca: alcoolismul, drogurile, violenţa etc.
Spiritual s-a pierdut legătura cu natura, cu divinitatea în esenţă şi nu de suprafaţă, declanşându-se astfel crize sociale, politice şi de mediu.
Şi nivelurile mental şi fizic suferă prin dezechilibrarea celorlalte.
Obsesia omenirii pentru tehnologie, realizările eficiente de altfel au făcut să se îndepărteze planul spiritual de cel afectiv.
Întrebări esenţiale
Shakti Gawain, în volumul "Cele patru niveluri ale vindecării", propune un exerciţiu de autocunoaştere ce ajută la evaluarea celor patru niveluri. Astfel, trebuie să vă răspundeţi la următoarele întrebări: pentru planul fizic – "Sunteţi sănătos şi activ din punct de vedere fizic? Vă place corpul pe care îl aveţi şi vă simţiţi bine în pielea dumneavoastră? Trăiţi satisfacţii sexuale? Planul material vă procură bucurii? Sunteţi o fire practică, cu picioarele pe pământ, stabilă din punct de vedere financiar?"; pentru planul emoţional – "Vă conştientizaţi sentimentele şi le puteţi conferi o formă adecvată de expresie? Vă îngăduiţi să experimentaţi gama completă a emotivităţii (teama, tristeţea, furia, dar şi dragostea şi bucuria) sau aţi constatat că unele trăiri vă fac să vă simţiţi penibil sau fără confort? Sunteţi capabili să stabiliţi conexiuni adecvate cu oamenii? Puteţi relaţiona cu ceilalţi într-o manieră care să denote apropiere şi intimitate?"; pentru planul mental – "Sunteţi satisfăcuţi de capacitatea dumneavoastră intelectuală? Puteţi gândi şi vă puteţi exprima ideile într-un mod cât mai clar cu putinţă? Aveţi un sistem de convingeri şi credinţe personale care să vă susţină şi care să se dovedească util în cotidian? Sunteţi receptiv la idei noi fără a vă lăsa impresionat prea uşor?"; pentru planul spiritual – "Aveţi sentimentul comuniunii cu esenţa dumneavoastră spirituală? Puteţi petrece un anumit interval de timp în singurătate şi tăcere, doar existând, nu acţionând? Sunteţi în legătură cu sursa lăuntrică de înţelepciune sau de ghidare intuitivă? Aveţi momente în care simţiţi că formaţi un tot cu ceea ce vă înconjoară sau că sunteţi parte integrantă a unui tot?".Răspunsurile la aceste întrebări vă arată unde trebuie intervenit pentru echilibrarea vreunuia dintre cele patru niveluri.
Exerciţiu de meditaţie
Iată, în încheiere, un exerciţiu ce promovează o meditaţie de armonizare a tuturor nivelurilor.Luaţi loc sau întindeţi-vă pe spate într-o poziţie confortabilă, cu spatele drept şi sprijinit de ceva. Închideţi ochii şi relaxaţi-vă. Inspiraţi profund şi, în timp ce expiraţi, eliberaţi toate aspectele asupra cărora nu trebuie să vă concentraţi momentan. Inspiraţi profund încă o dată şi, pe măsură ce expiraţi, lăsaţi-vă capacitatea de conştientizare să vă sondeze profunzimile fiinţei. Continuaţi să respiraţi încet şi adânc, permiţându-i atenţiei să se orienteze tot mai profund în interiorul fiinţei. Mergeţi cât mai în profunzime, dincolo de corp, minte sau emoţii, până ajungeţi la cel mai tainic loc al fiinţei.
În acest punct de linişte, deveniţi receptivi la demersul de percepere şi experimentare a esenţei dumneavoastră spirituale. Staţi doar în linişte şi invitaţi spiritul să vi se alăture. Fie că simţiţi sau nu ceva deosebit, presupuneţi pur şi simplu că este prezent. Ştiţi că el vă însoţeşte în permanenţă, în fiecare moment al vieţii. În acest punct, aţi ajuns una cu întreaga creaţie.
Acum deplasaţi-vă încet către planul mental. Imaginaţi-vă pe dumneavoastră înşivă foarte conştient şi alert din punct de vedere mental. Imaginaţi-vă că manifestaţi încredere în sine şi în puterea de a crea şi de a exprima ceea ce doriţi cu adevărat de la viaţă. Credeţi că viaţa vă susţine în tot ceea ce faceţi.
Concentraţi-vă acum asupra planului emoţional. Cum vă simţiţi în momentul de faţă? Vă puteţi accepta sentimentele pentru a trăi cu ele?
Imaginaţi-vă că toate emoţiile dumneavoastră vă dau o stare de bine. Ştiţi că noi, în calitate de fiinţe umane, avem multe sentimente profunde ce constituie tot atâtea daruri menite să ne ajute să avem grijă de noi înşine şi să ne dea lecţii de viaţă? Aşadar, încercaţi să vă imaginaţi pe dumneavoastră înşivă respectând şi preţuind toate sentimentele şi obişnuindu-vă să le exprimaţi în forma cea mai adecvată şi constructivă.
Conştientizaţi-vă corpul şi receptaţi felul în care se simte acesta. Daţi-i dragostea şi aprecierea de care are nevoie şi pe care le merită din plin. Imaginaţi-vă că învăţaţi să vă ascultaţi corpul şi să fiţi atent la necesităţile şi la trăirile lui. Dacă aveţi grijă de el cum se cuvine, şi el se va simţi sănătos, în formă, viu şi frumos. Imaginaţi-vă că vă simţiţi confortabil şi fericit în trupul dumneavoastră.
Acum extindeţi sentimentul respectiv la mediul înconjurător. Imaginaţi-vă că vă simţiţi confortabil şi încrezător în relaţie cu mediul înconjurător, capabil să aveţi grijă de dumneavoastră şi să manevraţi uşor şi eficient aspectele practice ale vieţii. Mediul în care trăiţi reflectă acest gen de atitudine – este ordonat şi frumos. Rezervaţi-vă câteva minute pentru a vă imagina cum ziua dumneavoastră se desfăşoară într-un mod curgător şi împlinit.
Când aţi desăvârşit această etapă, deschideţi încet ochii, întindeţi-vă uşor şi bucuraţi-vă de viaţă.
Călătorie plăcută!
Citește pe Antena3.ro