x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Paranormal În obiectiv, telepatia

În obiectiv, telepatia

de Romulus Popescu    |    11 Mai 2012   •   21:00
În obiectiv, telepatia

Inainte de anul 1989, cand la noi caricatura era in floare, am participat la unul dintre concursurile acestui gen, la nivel national, cu o lucrare ce reprezenta pentru acea perioada o fraza emblematica, "exista, dar nu se vede". Este grafica satirica reprodusa alaturi.

Exista, dar nu se vede, se racordeaza perfect si la telepatie. De fapt, este valabil, in general, in cazul fenomenelor parapsihologice, pentru ca putem pune in evidenta efectele acestora, cauzele si mecanismele lor de desfasurare aflandu-se in intuneric pentru cunoasterea noastra materiala. Comunicam telepatic in mod frecvent, dar nu dam atentie acestui limbaj universal, caci nu-l constientizam. Exista persoane care sunt constiente de capacitatea lor de comunicare telepatica pe care o pot folosi pana la modificarea modului de gandire al celorlalti. Au fost mediatizate halucinatiile telepatice provocate de Wolf Messing, un evreu polonez care in al doilea razboi mondial a parasit Polonia, refugiindu-se in URSS. Calitatile sale telepatice au convins regimul lui Stalin, oferindu-i-se un post la Ministerul Culturii. Si acest fapt se petrecea intr-o epoca in care principiile comuniste considerau telepatia o superstitie.

Pentru a-si dovedi calitatile telepatice, cu acordul lui Stalin, a desfasurat un atac mental asupra Bancii de Stat din Moscova. Era in anul 1940. In Banca de Stat a intrat un om mic de statura, cu parul carliontat, avand o fata respingatoare. S-a asezat la rand la casierie. Pana sa ajunga in fata nu si-a luat ochii de la casier. Venindu-i randul, intinde angajatului bancii o hartie si o valijoara. Fara a rosti vreun cuvant, functionarul deschide seiful si pune in valijoara suma de 5.000 de ruble. Messing i-a banii si se indreapta catre iesire. Cei care il asteptau, pentru a verifica rezultatul experimentului, raman stupefiati, constatand existenta banilor din valiza. Apoi, se intorc cu totii la ghiseu, lasand pe tejghea teancurile de bancnote. In acel moment casierul mai verifica cecul pe care il primise de la Messing. Socat, dupa ce constata ca este vorba despre o bucata de hartie alba, lesina.

Ar fi fost un dezastru pentru omenire sa constientizeze si sa dezvolte posibilitatile telepatice. Astfel ca numarul mare de sceptici exista cu un scop foarte bine definit, si anume mentinerea unui sistem de protectie a individului. Insa, un procent important din populatie recunoaste ca a trecut prin experiente telepatice involuntare.

Telepatia, un fenomen paranormal de extrasenzorialitate, se manifesta in mai multe moduri, expuse in continuare.

Prin somnul telepatic se fac receptii ale mesajelor prin intermediul simbolurilor sau imaginilor concrete. Statisticile facute de specialisti arata ca acest tip de telepatie reprezinta aproximativ 65% din tipurile de telepatie.

In starea de veghe este declansata starea de telepatie spontana. Receptorul fiind treaz, percepe in mod neasteptat o comunicare fara a-si propune nici, el nici emitatorul.

Intuitia telepatica este prezenta atunci cand in constiinta receptorului apare o idee sau o imagine intensa si straina de ceea ce gandeste in acel moment.

Prin halucinatie telepatica se primeste o informatie pe cale psihica, constiinta identificand-o ca fiind ceva exterior. Atunci, apare impresia ca este captata de catre simturile fizice ca si cand ar fi ceva real sau o aparitie fantomatica.

Telepatia sub forma citirii sau ghicirii gandurilor are loc atunci cand receptorul reuseste sa capteze continutul gandurilor altei persoane fara a exista vreo interventie constienta a acestuia.

Posibilitatea transmiterii telepatice a gandurilor este evidentiata cand emitatorul incearca sa transmita informatii unui receptor.

Telepatia se poate manifesta si sub forma actionarii inconstientului excitat. Acest tip de fenomen telepatic este mai simplu decat ghicirea gandurilor constiente ale altei persoane. Atunci, sunt captate in inconstient continuturile mentale ale persoanei stimulate de asocierea de idei, emotivitate etc. Acest mecanism telepatic ofera acces la trecutul, prezentul si dorintele legate de viitor ale acelei persoane.

Sugestia telepatica implica necesitatea ca emitatorul sa aiba o dorinta intensa, constienta sau nu, de a sugera receptorului ceva ce acesta pare sa capteze in mod "spontan". O alta interpretare aplica acest termen situatiilor in care emitatorul provoaca telepatic in receptor o stare hipnotica ori incearca sa-i transmita ceva in timpul acestei situatii ce favorizeaza receptarea fizica.

Exista si hipnoza telepatica sau subjugarea telepsihica. Aceasta este o forma de dominare psihica a altei persoane. Este o posibilitate inacceptabila din punct de vedere al moralitatii. Acest tip de telepatie poate fi folosit de persoane malefice in fenomene legate de blesteme, dar si in scopuri benefice de catre cei care se ocupa cu leacuri babesti.

Exista si alte mijloace de comunicare nonverbala care sunt tangentiale cu cele telepatice, expuse in continuare.

Unele se bazeaza pe asociatii de idei ce pot avea loc intre subiecti care convietuiesc.

Cateodata, o persoana ghiceste ceea ce alta gandeste, bazandu-se pe indicii perceptibile in mod inconstient.

Anumite citiri aparente ale gandurilor sunt derivate din hiperestezie. Acesta este un fenomen mai putin cunoscut, care permite perceptia unor mici stimuli senzoriali, ce au la baza simturile antrenate pentru a fi ascutite.


Interpretarea gandului unei persoane este posibila prin captarea miscarilor fiziologice involuntare si inconstiente care insotesc idei sau imagini exprimate prin intermediul corpului. Exista chiar un cod al limbajului corpului. Unii iluzionisti sau mentalisti folosesc cu abilitate acest limbaj al corpului.

Cercetatorii au studiat de-a lungul timpului si posibilitatea de a transmite telepatic informatii si celorlalte regnuri, animal si vegetal. Cel mai adesea s-au facut experimente pe caini si pisici. Aceste animale stiu cand stapanii lor se intorc acasa, chiar de la mare departare. Par sa citeasca gandurile stapanilor, anticipandu-le intentiile. Dispar din fata stapanului cand simt ca acesta vrea sa-i duca spre vanzare, la veterinar, sa le dea medicamente, sa le taie ghearele, sa fie lasate un timp singure... Stiu cand urmeaza sa li se dea de mancare, sa fie scoase la plimbare. Raspund la chemari si ordine telepatice exprese. Isi fac aparitia cand fiintele indragite suna la telefon. Comunica telepatic cu stapanii lor cand vor sa intre in casa.

Animalele au ramas posesoarele calitatilor care le-au fost daruite de natura. Omul, prin civilizatia pe care a creat-o, s-a departat de natura mama, pierzand multe dintre puterile cu care a fost inzestrat. Cei care le mai au inca nu sunt paranormali. Paranormali sunt, in sens negativ, cei care le-au pierdut.

×