Cât e credință, cât e legendă, cât e adevăr? Izvoarele de leac se întâlnesc în tradițiile românilor de aproape două milenii. De pe când Sfântul Andrei, creștinătorul strămoșilor noștri, a pășit întâia dată pe aceste meleaguri.
Minunea Sfântului Andrei
Nu întâmplător, poate, unele dintre aceste „izvoare de leac” sunt chiar în apropierea acelor locuri despre care se știe că au fost călcate de Sfântul Andrei. Mai mult, chiar, tradiția spune că ele au apărut atunci când acesta a bătut cu toiagul său de călător însetat în pământul crăpat de arșiță.
Un astfel de izvor tămăduitor se află la Peștera Sfântului Andrei (comuna Ioan Corvin), nu departe de locul ce i-a fost întâiul sălaș și întâiul altar pe meleagurile dobrogene. Un altul, legat tot de Sfântul Andrei, este izvorul tămăduitor de la Mănăstirea Dervent (Ostrov, pe malul Dunării), unde în fiecare primăvară, în Vinerea de după Paști, are loc un adevărat pelerinaj, pe un un drum ce pornește din fața bisericii (în care altă minune e adăpostită: crucea de piatră de leac, care crește din ea însăși) mănăstirii și urcă șerpuind, pe dealurile Dobrogei, spre răsărit, în locul unde a zbucnit izvorul vindecător. După legendă, asemeni lui Moise, Sfântul Andrei a izbit cu toiagul în piatră și apa a țâșnit pentru cei însetați, așa cum cum cuvintele Evangheliei lui Hristos au potolit setea de credință a oamenilor de pe Istru. La Nămăești, de asemenea, un izvor tămăduitor ar fi zbucnit la voința Sfântului Andrei.
Vindecare în credință
Despre izvoarele acestea – ca și despre altele, răspândite în tot curpinsul țării – se zice că aduc vindecare sau măcar alinare unor boli ale trupului și ale sufletului. Unele dintre ele sunt „vii” tot timpul anului. Altele apar doar în zile anumite – cum ar fi chiar de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Un astfel de izvor este cel de la Biserica Grecească din Brăila.
În apropiere de bisericile rupestre de la Șinca Veche (județul Brașov) se găsește un asemenea izvor, sub care se zice că s-ar afla moaște ale Sfântului...........
Citește mai mult despre izvoarele tămăduitoare din România - unde se află și ce boli vindecă