"Diabetul va fi una dintre principalele provocări la adresa sănătăţii publice, cu care se va confrunta lumea în următorul mileniu. Este recunoscut faptul că diabetul afectează atât naţiunile prospere, cât şi comunităţile sărace şi dezavantajate." Acestea sunt aprecierile făcute de Federaţia Internaţională de Diabet la sfârşitul mileniului trecut.
Diabetul este într-adevăr una dintre afecţiunile cele mai răspândite. Lăsat la voia întâmplării, cu timpul, diabetul îşi întinde tentaculele, deteriorând funcţiile şi structurile mai multor organe vitale, dar care ţinut în frâu poate să nu influenţeze sănătatea şi durata de viaţă a celor afectaţi.Diabetul zaharat se manifestă o dată cu producerea perturbării unor programe ale creierului, fapt ce crează o tulburare complexă a metabolismului energetic al organismului. Apar, cu această ocazie, modificări lipidice (obezitate, valori crescute ale grăsimilor din sânge, în ficat, în muşchi), glucidice (hiperglicemie, depunerea glucidelor pe proteine) şi proteice (consumarea proteinelor - organismul se mănâncă pe el însuşi). În final, se ajunge la deteriorarea funcţiei pancreasului, care nu mai produce insulină, sau la blocarea descărcării insulinei în sânge.
Insulina, în mod normal, preia zahărul din sânge şi îl introduce în celule. Fără ea zahărul se acumulează în sânge, iar celulele fără zahăr vor fi "înfometate", apărând o lipsă de energie. Procentul de zahăr crescut în sânge va afecta apoi ochii, rinichii, nervii, vasele de sânge şi, implicit, inima.
Simptomele acestei afecţiuni sunt: setea continuă ce duce la consumul crescut de lichide (până la 4-6 litri pe zi); urinatul des atât ziua, cât şi noaptea; creşterea poftei de mâncare, manifestată mai puţin pregnant decât celelalte simptome; scăderea în greutate, cu toate că pofta de mâncare este crescută, iar consumul de alimente este mai mare (acest fenomen se explică prin imposibilitatea organismului de a utiliza mâncarea, având astfel tendinţa de autodigestie pentru supravieţuire - organismul se mănâncă pe el); apariţia stărilor de oboseală, iritabilitate, vedere înceţoşată.
INSULINA
În diabetul zaharat de tip I aceste simptome se fac simţite, de regulă, la câteva luni de la declanşarea disfuncţiei pancreasului. În diabetul zaharat de tip II, diagnosticul se stabileşte după 5-10 ani. Tipul I este caracterizat prin distrugerea celulelor producătoare de insulină din pancreas, celulele beta, de obicei conducând la lipsa totală de insulină. Acest tip de diabet apare mai ales la copii şi tineri şi mai rar la vârstnici. În acest caz, este necesar aportul de insulină din exterior.
Distrugerea celulelor beta este produsă de sistemul imunitar al organismului care confundă aceste celule din pancreas cu elemente străine organismului. Tipul II este caracterizat prin prezenţa unei cantităţi mai mari de insulină faţă de normal, dar inutilizabilă din diverse motive sau printr-o cantitate mai mică faţă de cea normală. În acest ultim caz, cantitatea de insulină fiind insuficientă, zahărul nu poate ajunge la celule, el acumulându-se în sânge (hiperglicemie), ceea ce poate duce la distrugerea organismului. Există şi alte tipuri de diabet în care se cunoaşte cauza, dar acestea sunt într-un procent neînsemnat.
Ele se produc din cauza: unor defecte genetice ale funcţiei celulei producătoare de insulină din pancreas; unor defecte genetice ale acţiunii insulinei; unor boli ale pancreasului (pancreatita provocată de consumul de alcool); unor boli hormonale; unor infecţii; unor medicamente sau substanţe chimice; unor mecanisme mediate imunologic. Pot exista şi anumite sindroame genetice asociate uneori cu diabetul. Descoperirea acestei afecţiuni se poate face şi în timpul sarcinii, fiind cunoscută sub numele de diabet gestaţional.
APARAT PENTRU TRATAREA DIABETULUI
Acum urmează partea interesantă, de o mare importanţă în tratarea diabetului zaharat. În China, un grup de cercetători din care fac parte academicieni, doctori în ştiinţe şi medicină, cu implicarea Facultăţii de Medicină Tradiţională Chineză din Beijing, a Facultăţii de Ştiinţe Medicale din Beijing, a Ministerului Naţional de Aeronautică şi Tehnică Spaţială, precum şi a Ministerului Naţional al Industriei Electronice, după zece ani de cercetări, au reuşit să realizeze un aparat pentru tratarea diabetului.
Testele făcute cu acest aparat, în instituţii medicale de specialitate, au permis obţinerea unor rezultate incredibile în tratarea diabetului zaharat de tip I şi II. Folosit în combinaţie cu o dietă specială, ce cuprinde suplimente alimentare chinezeşti, alături de un tratament bioterapeutic, s-au obţinut rezultate remarcabile de 93,3%, verificate clinic.
Datorită acestor rezultate, dr Wang Shijie, inventatorul terapiei spin-magnetice pentru diabet, WSJ-B, cum este denumită această metodă, a primit Medalia de Aur la Conferinţa Medicală Chineză din 1999, găsindu-se apoi, pe lista primilor 100 inventatori ai anului 2004.
REFACEREA PANCREASULUI
Această terapie este un remediu eficient şi non-invaziv pentru suferinzii de diabet. Pentru mai multe amănunte legate de această nouă metodă folosită în tratarea diabetului, l-am contactat pe Dr Li Luo Xi, la care, de altfel, am mai apelat şi cu alte ocazii, pentru a ne face cunoscute terapiile medicinei tradiţionale chineze.
† RP: - Domnule doctor, aţi afirmat, când v-am contactat, că aveţi cunoştinţă de existenţa acestui aparat pentru tratarea diabetului. Ce ne puteţi spune despre el?
Dr Li: - Pe scurt, acest aparat posedă nişte traductori care se plasează pe anumite puncte-cheie de acupunctură ale corpului, realizând o refacere a pancreasului. Volumul mare de energie emis de aparat îmbunătăţeşte microcirculaţia în tot corpul şi corectează neregularităţile genei purtătoare de glucoză din celulele insulare pancreatice.
Secreţia şi distribuţia de insulină a pancreasului se normalizează, permiţând în cele din urmă reproducerea insulelor pancreatice. În detaliu, tratamentul se face în timp, perioadă în care se consumă un supliment nutriţional. Pacienţii, în această perioadă, încetează administrarea medicamentelor pentru diabet. Nivelul glicemiei se va verifica la fiecare cinci zile, înainte şi după două ore de la masă. Cu timpul, suplimentul nutriţional va fi redus treptat până la zero. Bolnavii care îşi administrează insulina trebuie să reducă doza cu 1/3, o dată cu demararea tratamentului, dacă se consumă suplimentul nutriţional.
Ulterior, doza de insulină se va reduce până la zero, în concordanţă cu scăderea glicemiei. După încetarea tratamentului cu insulină, dacă glicemia rămâne constantă la nivel normal, se reduce suplimentul nutriţional până la eliminarea completă. Se va folosi apoi, numai aparatul ca unic mijloc de tratament. Terapia, de aproximativ 40 de minute, se va face pe nemâncate, după minimum două-trei ore de la masă. Iar înainte şi după terapie se va bea un pahar cu apă. Intensitatea tratamentului este variabilă în timpul şedinţelor, respectând un anumit program.
† RP: - Care este principiul pe care se bazează această terapie?
Dr Li: - Terapia spin-magnetică pentru diabet WSJ-B are la bază teoria Jin Lo a medicinei tradiţionale chineze. De asemenea, ea se bazează pe fiziologie şi neurologie. Sistemele electronice ale aparatului generează o puternică energie microcosmică. Se folosesc opt traductori pentru focalizarea acestei energii, în opt puncte-cheie de acupunctură ale corpului. Se generează astfel o reglare biologică a metabolismului şi a activităţii organelor până la nivel celular.
Se obţine în final o întărire a sistemului imunitar şi o corectare a metabolismului glucidelor, proteinelor şi lipidelor, deci un echilibru metabolic global şi implicit refacerea pancreasului. Acesta îşi va normaliza secreţia si distribuţia de insulină.
CONGESTIA
† RP: - Ce se întâmplă mai departe cu celelalte funcţii care au fost alterate în timp din cauza diabetului?
Dr Li: - Procesul de refacere a funcţiilor afectate se declanşează printr-o stimulare a circulaţiei sângelui, care atrage reglarea funcţiei renale. Medicina traditională chineză consideră că organele interne afectate de metabolismul defectuos sunt în primul rând plămânii, splina, stomacul şi rinichii în mod special. În rinichi coexistă două substanţe opuse, iar când ele sunt în echilibru, fluidele din organism se evaporă, refăcând echilibrul funcţional al plămânilor, al stomacului şi al vezicii urinare.
Dezechilibrul celor două substanţe duce la reducerea fluidelor din organism, la deteriorarea circuitelor sangvine şi la formarea unor blocaje ale canalelor energetice colaterale. Astfel, se consideră că principala cauză patologică în evoluţia diabetului este congestia.
† RP: - Înţeleg că, până la urmă, prin această metodă se reuşeşte chiar înlăturarea cauzelor bolii, care sunt de origine energetică, neducându-se doar lupta cu efectele.
Dr Li: - Prin această metodă, se asigură, în final, într-adevăr, echilibrul dintre energiile Yin şi Yang, ceea ce duce la însănătoşire. Cercetările actuale arată că schimbarea factorilor genetici, de mediu, de viaţă, biologici, psihici poate determina disfuncţii metabolice, deficitul unor microelemente în organism, scăzând toleranţa glucozei şi afectând echilibrul Yin-Yang.
Simptomele din prima fază sunt legate de sindromul deficienţei de Yin şi al excesului de Yang, ceea ce provoacă o stare de uscăciune şi căldură, care determină o reducere a fluidelor corpului. Apoi, se manifestă un deficit de energie Qi şi Yin, iar în ultimă fază apar deficitare atât Yin, cât şi Yang. Tratamentul cu acest aparat realizează treptat refacerea echilibrului energetic, influenţând "în final" refacerea funcţiei pancreasului.
Bazându-se pe medicina tradiţională chineză, se realizează echilibrarea energetică pentru îndepărtarea afecţiunii pancreasului, în trei puncte de acupunctură ale corpului: în partea superioară a corpului, în special pentru plămâni, pentru înlăturarea setei şi dorinţei de a consuma cantităţi mari de lichide; în partea centrală a corpului, pentru stomac, având ca scop îndepărtarea apetitului exagerat; în partea inferioară a corpului, pentru rinichi, în vederea eliminării urinării frecvente.
Astfel, câmpul energetic încarcă prin cele trei puncte toate organele interne, ceea ce duce la reglarea funcţiilor ţesuturilor şi în final a metabolismului. Sângele şi oxigenul din pancreas încep să treacă prin procese metabolice corecte, iar funcţiile de secreţie, excreţie şi transport ale insulinei ajung la parametri normali.
† RP: - Eu vă mulţumesc pentru informaţiile oferite despre acest nou aparat. Dacă vor fi cititori care vor dori să afle mai multe amănunte despre această terapie, puteţi fi contactat?
Dr Li: - Cu multă plăcere stau la dispoziţia celor interesaţi. Pot fi contactat la tel. 021-210.41.64 sau 0788-86.43.33.