Cei patru înotători olimpici americani care s-au declarat victimele unui jaf nocturn, duminică la Rio de Janeiro, nu au spus adevărul în privinţa incidentului, a confirmat poliţia braziliană, dar şi Comitetul Olimpic din SUA, care şi-a cerut scuze pentru comportamentul sportivilor săi.
"Sportivii nu au fost victimele unui furt", a declarat şeful poliţiei civile din Rio, Fernando Veloso, nici jefuiţi de falşi poliţişti, însă au avut o altercaţie cu un agent de pază într-o benzinărie, în care americanii, aflaţi sub influenţa alcoolului, au vandalizat toaletele.
"Imaginile camerelor de supraveghere nu au arăta niciun fel de violenţă comisă la adresa lor", în cursul altercaţiei cu agentul de pază.
La un moment dat, agentul "şi-a îndreptat arma spre ei, pentru că un membru al grupului era agitat", a explicat poliţistul, confirmând că a fost vorba de celebrul Ryan Lochte, de şase ori medaliat olimpic cu aur în cariera sa, care nu a mai aşteptat ca ancheta să avanseze, întorcându-se în Statele Unite.
Colegii săi Gunnar Bentz şi Jack Conger au fost debarcaţi în extremis, miercuri seara, din avionul cu care urmau să părăsească Brazilia, ţară în care a rămas şi cel de-al patrulea membru al grupului de petrecăreţi nocturni, James Feigen.
Unul dintre înotătorii reţinuţi a declarat în timpul audierii care a avut loc joi că "Ryan a fost cel mai exaltat, sub efectul alcoolului" şi a distrus obiecte în toaletă, a explicat poliţistul.
"Ei au acceptat să colaboreze cu anchetatorii. Doi dintre ei sunt în curs de a fi audiaţi, iar versiunea primului coincide cu cea a martorilor. Personal, nu văd deci necesitatea de a-i reţine în Brazilia, însă judecătorul este cel care va decide", a adăugat Veloso.
Acesta a precizat că "teoretic, unul dintre înotători sau întregul grup ar putea fi inculpat pentru mărturie mincinoasă şi distrugere de bunuri private" după incidentul de la benzinărie. "Nu vor fi inculpaţi în acest stadiu, deoarece este necesară finalizarea investigaţiei. Dar, în orice caz, acest timp de delict nu implică reţinerea lor", a mai spus omul legii.
Între timp, Comitetul olimpic din Statele Unite a dat publicităţii un comunicat în care îşi cere scuze poporului brazilian pentru comportamentul celor patru înotători americani, care "nu reprezintă valorile delegaţiei SUA".
AGERPRES