"Am început să identificăm, împreună cu ministrul Agriculturii, linii de finanțare și pentru acest obiectiv, al centrelor de stocare legume-fructe, dar și de a identifica noi surse de finanțare pentru comunitățile locale în vederea realizării acelui deziderat pe care îl avem, cel de la furcă la furculiță. Acel lanț valoric și de aprovizionare scurt dar și transparent care să permită omului să hrană de calitate, românească, în farfurie.
Este necesară și o digitalizare accelerată a acestui flux. Noi trebuie să întoarcem oamenii către piață. Avem această problemă, în care 80% din piață este acoperită de retailerii mari și oamenii au ieșit din piețele agroalimentare pe bază de confort și s-au dus spre supermarket. Ca să ne întoarcem la produsele românești trebuie să atragem oamenii înapoi către piața agroalimentară. Acest lucru se face pe bază de calitate, de produse diverse dar și pe bază de sinceritate și transparență. Oamenii trebuie să aibă încredere în produsele pe care le cumpără de pe tarabe și să aibă trasabilitatea acestora.
Este foarte important acest proiect, mai ales că avem suficienți bani pentru a face o astfel de digitalizare la nivel local, plecând de la emiterea certificatului de producător până la toate elementele de informații pe care produsele trebuie să le cuprindă la tarabă dar și acțiuni de promovare, chiar puțin agresive, care trebuie făcute la nivel de piețe locale pentru a atrage din nou cetățenii României către piața agroalimentară.
Fondurile europene au fost descentralizate
Sunt lucruri pe care trebuie să le facem împreună cu autoritățile locale. Descentralizarea fondurilor europene făcută prin agențiile de dezvoltare regională, printr-o colaborare foarte aplicată cu autoritățile locale pe aceste elemente, trebuie să existe la un nivel foarte înalt. A fost o teamă a lipsei de finanțare, a lipsei de predictibilitate a zonelor de decizii politice și administrative dar cred că aceste temeri n-ar mai trebui să existe.
Avem finanțări multiple, atât pe digitalizare, pe Ministerul Agriculturii care permit ca producătorii să-și desfacă marfa în piețe și mai ales consumatorii să fie bine informați și să știe ce să aleagă.
Fondurile europene au fost descentralizate la nivel de agenții de dezvoltare regională care sunt formate din consiliile județene din primăriile de municipiu, astfel că beneficiarii au acces direct la finanțare. Vorbesc de cele care vin pe fonduri structurale, nu pe fondurile de agricultură. Fondurile structurale vin prin intermediul acestor programe regionale pe care le-am pus la dispoziția autorităților locale. Acolo sunt linii de finanțare care permit accesul la astfel de elemente de digitalizare dar și de întărire a fluxului de comercializare.
Este nevoie de caravane de informare
La nivel central avem toată deschiderea să lucrăm îndeaproape cu autoritățile locale. Trebuie coroborate cu fondurile pentru agricultură care vin prin AFIR, fondurile care sunt puse la dipoziție prin Planul Național Strategic. Prin dialogul cu autoritățile locale trebuie să avem o componentă foarte mare de promovare a acestor finanțări. Mulți cetățeni nu cunosc liniile de finanțare chiar dacă noi punem pe site-urile proprii, instituționale, că există, cred că trebuie și niște campanii și caravane la nivel local, județean și pe nișe de producție. Avem legume-fructe, producție zootehnică, trebuie făcute caravane de informare și o strânsă colaborare cu autoritățile locale pentru ca cetățenii să știe despre ce finanțări este vorba, să ajungă cât mai rapid la aceste finanțări.
Am cuprins în programul de guveernare realizarea unei noi instituții care să asigure consultanță pentru proiectele mici.
pe partea de fonduri structurale vreau să facem proiecte tip pentru anumite zone care sunt puse la dispoziție gratuit de către instituțiile statului, ADR-uri, să poată fi rapid accesate de către beneficiari", spune demnitarul.