x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel: Dispozitivele pentru monitorizarea glicemiei trebuie folosite în Programul Național de Diabet

Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel: Dispozitivele pentru monitorizarea glicemiei trebuie folosite în Programul Național de Diabet

de Redacția Jurnalul    |    23 Mai 2024   •   19:58
Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel: Dispozitivele pentru monitorizarea glicemiei trebuie folosite în Programul Național de Diabet
Sursa foto: Antena 3 CNN

În cadrul conferinței naționale „Diabet fără complicații – soluții inovative, siguranță pentru pacienți", organizată de Antena 3 CNN și Jurnalul, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, a abordat problema deficitului de specialiști din sectorul sănătății.

Evenimentul, parte a proiectului "România Inteligentă", a avut ca obiectiv identificarea unor soluții pentru îmbunătățirea serviciilor medicale destinate pacienților cu diabet zaharat și optimizarea cheltuielilor din sistemul de sănătate. Diabetul, o problemă majoră de sănătate publică în România, afectează peste 1,5 milioane de persoane.

Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat importanța formării universitare pentru atragerea specialiștilor în domeniul bolilor metabolice. 

De asemenea, Streinu-Cercel a menționat importanța utilizării dispozitivelor moderne pentru monitorizarea glicemiei. Acestea ar putea fi integrate în Programul Național de Diabet pentru a îmbunătăți monitorizarea și gestionarea nivelului de glicemie al pacienților.

„Ține foarte mult de pregătirea din cadrul universităților. Se spune că pofta vine mâncând. Cadrele didactice pot insufla această dorință de a lucra în domeniul bolilor metabolice. Nouă, celor care suntem cadre didactice, ne aparține această responsabilitate. 

Trebuie să fim foarte atenți la ce urmează, pentru că sunt o serie de device-uri care pot să măsoare glicemia la nivel cutanat și încep să fie standardizate, și am putea să le folosim în cadrul Programului Național de Diabet, în așa fel încât să monitorizăm din timp nivelul de glicemie. Nu putem să facem nimic dacă nu ne orientăm către nevoia reală", a spus Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3 CNN.

Conferința a evidențiat nevoia urgentă de soluții inovative și de îmbunătățire a accesului pacienților la servicii medicale și tratamente eficiente, contribuind astfel la creșterea calității vieții celor afectați de diabet zaharat.

×