x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienților la medicamente

Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienților la medicamente

de Diana Scarlat    |    07 Apr 2022   •   08:00
Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienților la medicamente

Problema fabricilor și a producției de medicamente generice din România, provocările momentului și soluțiile în situația de criză globală, politicile de preț și taxa clawback, Strategia Farmaceutică Europeană - genericele și biosimilarele - sunt câteva dintre marile probleme care se discută astăzi, 7 aprilie, în cadrul conferinței „Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienților la medicamente”.

Evenimentul este organizat de Antena 3 și cotidianul național Jurnalul, în cadrul proiectului „România Inteligentă”.

Medicamentele generice și biosimilare au importanță națională pentru sistemul de sănătate deoarece generează acces de până la 3 ori mai mare al pacienților la tratamente eficiente, de calitate și sigure. De asemenea, generează economii de cost. Analiza situației din ultimii ani arată că medicamentele generice care au intrat pe piața din România în perioada 2015-2020 au generat economii de cost în valoare totală de peste 540 de milioane de euro. Din nefericire, mediul de operare din România este nefavorabil medicamentelor generice. Peste 2.500 dintre acestea au fost retrase de pe piață în ultimii 4 ani. O altă problemă este taxa clawback - de peste 28% pentru medicamentele generice cu rambursare integrală și preț între 5 și 50 de lei, adică pentru 2/3 din medicamentele generice de pe piață. Reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) spun că România ar putea avea un sistem de sănătate sustenabil, dacă la nivel politic se vor lua decizii pentru eliminarea referențierii la cel mai mic preț din Europa și se va aplica scăderea graduală a taxei clawback pentru medicamentele generice. 

În alte țări europene se poate

România se situează pe ultimul loc într-un top al țărilor care folosesc în tratamentele pacienților medicamente generice, conform unei analize de piață comparativă a ponderii în volum și valoare a medicamentelor generice, care a inclus Ungaria, Germania, Marea Britanie, Cehia, Polonia. Consumul de medicamente generice în piața accesibilă s-a dovedit a fi mult sub media țărilor menționate, spre exemplu în aria terapeutică cardiologie, conform unui raport IQVIA din 2020. Numărul de medicamente generice lansate în ultimii cinci ani este de șase ori mai mic în comparație cu Germania, de patru ori mai mic față de Polonia și de două ori mai mic în comparație cu situația din Cehia. Dacă s-ar încuraja industria producătoare de medicamente generice, România ar putea să devină o țară atractivă pentru companiile producătoare. Pentru asta este nevoie de crearea unui cadru favorabil, prin eliminarea barierelor la intrarea și prescrierea medicamentelor generice și biosimilare, dar și prin reducerea taxei clawback pentru medicamentele generice. De asemenea, ar trebui eliminată taxa clawback pentru medicamentele din spital și criteriul de achiziție conform celui mai mic preț de referință. Guvernul ar putea încuraja producerea și intrarea pe piață a medicamentelor generice - un factor esențial în reducerea costurilor și creșterea accesului pacienților la medicamente, având în vedere atât analizele de piață locale, cât și experiența majorității țărilor din Uniunea Europeană. 

Legislația a fost defavorabilă

România nu beneficiază de toate avantajele utilizării genericelor, acestea având o pondere în volum și valoare considerabil mai mică decât alte țări din Uniunea Europeană. Din păcate, prin Legea 53/2020 s-a plafonat și diferențiat taxa clawback, dar încă este foarte mare pentru medicamentele generice. Astfel, procentul pentru contribuția trimestrială datorată de producătorii de medicamente a fost diferențiat în funcție de clasificarea medicamentului – medicamente inovative 25% (tip I), medicamente generice și biosimilare importate (tip III) – 20% și medicamente produse local (tip II) – 15%, dar în continuare aceste procente sunt relativ ridicate și greu de susținut de industria farmaceutică generică și cea autohtonă. Este nevoie de măsuri suplimentare pentru încurajarea intrării pe piață a medicamentelor generice și biosimilare, care asigură un acces crescut al pacienților la terapii valoroase și necesare, dar facilitează și optimizarea bugetară prin prețurile accesibile pe care le oferă. 

Postul de televiziune Antena 3, singurul canal de știri din România partener al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul organizează, în cadrul proiectului România Inteligentă, Conferința Națională „Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienților la medicamente”. Sunt prezente companii și asociații, organizații din domeniul farmaceutic. Participă reprezentanți ai autorităților centrale, comisii parlamentare, specialiști care au ocazia să interacționeze în mod direct în plenul conferinței.

România Inteligentă

Evenimentul de astăzi face parte din seria „România Inteligentă” – un nou produs media integrat, cu acoperire 360⁰. Până în prezent au fost dezbătute cele mai multe subiecte de interes major, precum soluțiile inteligente de servicii publice, de digitalizare în sectorul privat și în cel instituțional, alternative moderne și inovative pentru managementul traficului sau al deșeurilor, utilizări ale Inteligenței Artificiale și metode de reformare a relației cu cetățeanul-contribuabil. Emisiunea cu același titlu este realizată și prezentată de Cătălina Porumbel și Adrian Ursu, de luni până vineri, de la 9.45. Conferința Națională România Inteligentă, care are loc astăzi, 7 aprilie, este moderată de Adrian Ursu și, prin skype de la Budapesta, participă ca speaker și dl Cristian Bușoi, eurodeputat în Parlamentul European. Printre speakeri se numără Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii; Adrian Câciu, ministrul Finanţelor; Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, președinte Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaţilor; Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaţilor; dr. Adrian Wiener, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaţilor; conf. univ. dr. Florin Buicu, vicepreședinte Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaţilor și mai mulţi membri ai APMGR. Principalele teme ale conferinței sunt: „Piața de medicamente în România – evoluții și îngrijorări”, „Fabricile de producție medicamente generice din România – provocările momentului și soluții în crizele globale”, „Politicile de preț și taxa clawback”, „Strategia Farmaceutică Europeană: genericele și biosimilarele – esențiale pentru asigurarea accesului pacienților la tratamente”, „Propuneri pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate și a accesului pacienților la medicamente”.

Conferința se desfășoară astăzi, 7 aprilie, de la ora 9.30, la București, fiind transmisă live, pe pagina de Facebook a Antenei 3 https://www.facebook.com/Antena3Oficial și pe site-ul antena3.ro.

Prezentările, dezbaterile și schimbul de informații vor oferi o perspectivă clară și completă asupra accesului pacienților la medicamente.

×