O problemă importantă în România este managementul deșeurilor deoarece gunoiul ajunge direct la groapă, în loc să fie reciclat și refolosit. Rata de reciclare este de numai 11%, comparativ cu media UE, de 45%.
Totodată, în țara noastră se produc anual 214milioane de tone de deșeuri, cu 42 de milioane de tone mai mult decât în 2015, spre exemplu. Suntem pe locul trei în UE la gestionarea deșeurilor, după Germania și Franța.
Voul sistem garanție-returnare (SGR) va intra în vigoare la 31 noiembrie 2023 și este compus din mai multe instrumente, norme și legi, prin intermediul cărora producătorii și comercianții sunt responsabili de colectarea și gestionarea ambalajelor din sticlă și plastic puse pe piață. Scopul este educerea poluării și promovarea unui comportament responsabil față de reciclarea permanentă a ambalajelor.
Fiecare persoană care achiziționează o băutură (sticlă, plastic, metal - volum între 0,1 - 3 litri) de la un comerciant va plăti o garanție în valoare de 0.50 de bani, urmând ca ulterior aceasta să fie returnată la automate special amenajate.
Noul sistem vine atât în sprijinul comercianților, cât și al cetățenilor. Pentru fiecare pet reciclat, cetățeanul va primi o garanție cash sau sub formă de voucher.
”Cu siguranță, producătorii de băuturi răcoritoare pe care îi reprezint în cadrul Asociației Naționale de Băuturi Răcoritoare sunt pregătiți și au o responsabilitate pentru design-ul și implementarea acestui sistem, fie că vorbim de parteneriat instituțional, fie că vorbim de partneriatul acesta larg de care ne bucurăm astăzi. Trebuie să înțelegem că fiecare dintre noi are un rol, o responsabilitate, în tot acest proces.
În calitate de producători, de-a lungul anilor am avut nenumărate dialoguri cu privire la condițiile sau la principiile pe care sistemul trebuie să le îndeplinească și ne gândim, în primul rând, la consumatori, pentru că ei sunt în centrul sistemului și acesta trebuie să funcționeze foarte simplu.
În momentul în care vin, la oricare dintre comercianți să-și cumpere băutura preferată, vor plăti această garanție de 0,50 de bani. De altfel, aceasta este doar o garanție pe care și-o pot recupera de îndată ce se vor întoarce cu ambalajul oriunde, pentru că nu sunt condiționați nici de bon, nici de magazinul unde au cumpărat și să se întoarcă în același loc. Deci își vor recupera această garanție fie în cash, fie sub formă de voucher valoric și vor contribui, de această dată, la o Românie mai curată.
Nu întâmplător ne-am dorit ca acest sistem să intre în vigoare înainte de 2025, pentru că din 2025 Uniunea Europeană impune niște ținte mult mai ambițioase de colectare și reciclare, apoi vorbim de directiva plasticului de unică folosință, care vine cu ținte și mai ambițioase pentru 2029 și, ulterior, trebuie să gândim în avans”, a explicat Alice Nichita, președinte al Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate.