x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Andrei Manea, RPIA: Încercăm să avem o dezvoltare continuă a sectorului de energie eoliană

Andrei Manea, RPIA: Încercăm să avem o dezvoltare continuă a sectorului de energie eoliană

de Redacția Jurnalul    |    24 Mar 2023   •   15:30
Andrei Manea, RPIA: Încercăm să avem o dezvoltare continuă a sectorului de energie eoliană

Încercăm să avem o dezvoltare continuă a sectorului de energie eoliană, nu doar în următorii câțiva ani, spune Andrei Manea, director executiv RPIA, la Conferințele Income Magazine Corporate, evenimentul "Energia verde - sustenabilitate și securitate energetică. Soluţii de evitare a crizelor", organizate de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, și săptămânalul Income Magazine.

"Astăzi putem spune că avem o industrie, avem circa 5 GW de energie regenerabilă matură cu ajutorul căreia am trecut prin diverse etape - etapa de acceptare, a urmat o pauză totală de dezvoltare, nu s-a mai construit niciun MW indiferent de tehnologie, acum suntem într-un nou val de dezvoltare care arată foarte bine. Avem bani, oportunitate și, mai mult decât acum 10 ani, avem și nevoia. Atunci nu eram importatori de energie, astăzi suntem. Ne împinge de la spate și criza geopolitică. 

Problema este limitarea legislativă la 50 de hectare. Față de ce a fost în primul val, când nu aveam experiență, nu am reușit să extragem tot din acele investiții. Au fost foarte mulți bani investiți, din păcate foarte puțini au rămas în România.

Ceea ce încercăm să facem, împreună cu autoritățile statului, este ca acum lucrurile să fie diferite. Să avem aceste zeci de mii de locuri de muncă în România pe termen lung, nu doar pe perioada construcțiilor, și să avem o dezvoltare continuă. Să nu avem doar  o perioadă de 1,2,3 ani în care vom reuși să punem niște capacități în picioare, ne dorim ca pe un termen cât mai lung, 2030-2040.

Aceste capacități care sunt în  operare astăzi și cu ajutorul lor aprindem becul, care vor ajunge la o vârstă tehnologică și ne va face să le înlocuim. Încă o oportunitate pentru România, locuri de muncă noi, investiții noi, tehnologii noi", spune Andrei Manea. 

×
Subiecte în articol: energie verde rpia andrei manea eoliene