x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Andrei Robert Mihai, administrator public CJ Ilfov: "Avem finanțări europene pentru construirea de școli verzi și achiziția de microbuze școlare"

Andrei Robert Mihai, administrator public CJ Ilfov: "Avem finanțări europene pentru construirea de școli verzi și achiziția de microbuze școlare"

de Redacția Jurnalul    |    25 Mai 2023   •   18:15
Andrei Robert Mihai, administrator public CJ Ilfov: "Avem finanțări europene pentru construirea de școli verzi și achiziția de microbuze școlare"

Autoritățile locale din Ilfov au aplicat pentru finanțări europene din care vor fi construite școli verzi și vor fi achiziționate microbuze școlare, spune Andrei Robert Mihai, administrator public CJ Ilfov, la Conferința Națională “Învățăm cu folos, lecții de succes în educație din Ilfov”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul, prin platforma România Inteligentă.

Județul Ilfov dispune, deocamdată, de finanțare europeană de peste 150 de milioane de lei în școlile verzi.

"Daca ne pregătim din timp putem să ajungem la toate obiectivele pe care ni le propunem. Din punct de vedere al educației am aplicat pe foarte multe proiecte europene. Peste 11 UAT-uri pregătesc proiecte pentru construcția de școli verzi. Un apel lansat prin PNRR. Se va închide la începutul lunii iulie. Vorbim de construcție de școli de peste 150 de milioane de lei. Sau de reabilitare de școli. Școli verzi însemnând că toate clădirile vor îndeplini normele în NZEB, consum de energie, chiar sub normele NZEB cu 20%, asta înseamnă că pentru fiecare școală va trebui să construim panouri solare care să producă energie mai mult decât consumă școala. Încercăm să mai avem discuții și cu alte UAT-uri, să depunem cât mai multe proiecte", afirmă Andrei Robert Mihai.

Totodată, vor fi achiziționate circa 30 de microbuze școlare printr-o finanțare de 6 milioane de euro din PNRR.

"CJ pregătim un proiect pentru microbuze școlare, tot prin PNRR. Avem o alocare de 6 milioane de euro. Încercăm să prioritizăm aceste UAT-uri pentru că nevoia este mai mult mai mare. Facem această prioritizare pe baza unor criterii - număr de elevi care fac naveta zilnic, distanța pe care o parcurg în fiecare localitate pentru a ajunge la școală. Vom depune un proiect pentru toate aceste  UAT-uri. 

Și Ministerul Mediului va lansa un apel similar la fondul de mediu, tot pentru microbuze electrice. Va fi o alocare mai mare, de 10 milioane de euro. Proiectele pe baza de dotare merg mai ușor. Dacă nu avem nevoie de construcție vorbim de această prioritizare, stabilim pentru ce localități va trebui să cumpărăm aceste microbuze. Un microbuz ar fi în jur de 250.000 de euro, deci de 6 milioane de euro am putea să luăm 30 de microbuze. Din AFM am mai putea lua încă 50.Pe AFM putema lua nu numai electrice. Ghidul de finanțare permite și achiziționarea de microbuze hibride sau pe gaz natural", spune acesta.

În parteneriat cu Politehnica București va fi construit un campus pentru învățământul dual. 

"Tot pe partea de infrastructură avem proiectul în parteneriat cu Politehnica și cu Primăria Ciorogârla și Primăria Sectorului 6, unde se va construi un campus pentru învățământul dual în incinta Politehnicii. În acest proiect am reușit să avem o parte de dotare pentru un laborator de la liceul din Ciorogârla. Se vor acorda burse prin acest proiect de 400 de lei per elev pentru un ciclu complet. Încercăm să obținem cât mai multe finanțări", precizează reprezentantul CJ Ilfov. 

×