x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Cafeaua sustenabilă, un angajament pe termen lung

Cafeaua sustenabilă, un angajament pe termen lung

de Redacția Jurnalul    |    26 Iun 2025   •   12:53
Cafeaua sustenabilă, un angajament pe termen lung
Sursa foto: hepta/cafea

Sustenabilitatea în industria cafelei înseamnă mai mult decât practici ecologice - înseamnă protejarea biodiversității, utilizarea responsabilă a resurselor, sprijinirea fermierilor și atenție la tot ce se întâmplă cu produsul după ce ne bucurăm de ceașca de cafea.  Nespresso nu e doar un producător de cafea, ci un stil de viață, o companie care a reușit prin acțiunile sale creative de protecție a mediului să construiască un ecosistem în care toate părțile au un aport important.

Ana Maria Doxan – Business Executive Officer Nespresso România: ”Am definit o strategie globală The Pozitive Cup, prin care am reușit să punem bazele unui sistem de sprijin pentru mai mult de 150.000 de fermieri încadrați într-un program AAA Sustainable Quality, prin care reușim să optimizăm utilizarea de resurse și să venim cu soluții reale pentru reciclarea capsulelor și pentru recondiționarea espressoarelor noastre.”

 

În România, compania implementează pași concreți care reduc consumul de resurse: de la energia și apa folosite de aparatele de cafea, până la reciclarea capsulelor după folosire.

 

Ana Maria Doxan – Business Executive Officer Nespresso România: ”Noi avem această capacitate de a colecta 100% capsulele Nespresso din piață.”

 

În buticul din Calea Dorobanți, din București, se adună lunar cantități considerabile de capsule. Zilnic sosesc clienți cu pungile speciale pentru reciclat, pe care le primesc gratuit odată cu cafeaua. Iar pentru returnarea capsulelor goale au două variante - fie le aduc fizic în oricare din magazinele Nespresso din țară, fie le predau curierilor sau le depun într-un Easybox, de unde sunt preluate și duse la reciclat.

 

Ana Maria Doxan – Business Executive Officer Nespresso România: ”Odată ajunse la partenerii noștri de la Indeco se separă aluminiul care se reciclează pentru aluminiul industrial și zațul care poate fi folosit fie pentru biogaz, fie pentru compost.”

 

Astfel, zațul se întoarce în natură, pentru a hrăni pământul în agricultură, iar aluminiul este folosit ca materie primă pentru scaune, biciclete, pixuri, cadre de ferestre, carcase de ceas sau alte capsule.

 

Ana Maria Doxan – Business Executive Officer Nespresso România: ”După reciclare, așa arată capsulele de aluminiu, așa pleacă de la partenerii noștri către prelucrarea industrială.”

 

Inclusiv espressoarele de cafea primesc șansa la o nouă viață, sunt recondiționate și apoi reintroduse pe piață la aceleași standarde. Misiunea de a reutiliza resursele existente, în loc de a le transforma în deșeu, este una asumata, iar acest lucru reduce amprenta de carbon cu 75% față de un espressor nou.

 

Ana Maria Doxan – Business Executive Officer Nespresso România: ”Pentru noi fiecare ceașcă de cafea este o oportunitate de a face un bine, nu doar prin calitatea excepțională pe care o oferim clienților noștri, ci și prin grija pe care o arătăm față de oameni și față de mediul înconjurător.”

 

Compania și-a asumat obiectivul agreat la nivel global de a atinge zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050.

 

  • 157.000 de fermieri din 15 țări beneficiază de sprijin pentru a proteja solul și biodiversitatea.
  • La nivel local, compania are capacitatea de a recicla 100% toate capsulele de cafea puse în vânzare.
  • Este singurul producător de cafea care separă aluminiul de zaț, pentru a folosi cele două resurse după reciclare.
  • Prin programul RELOVE, aparatele de cafea sunt recondiționate și reintroduse în uz la standarde inițale de calitate.

×
Subiecte în articol: Nespresso România sustenabilitate