x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Conferinţa Naţională România Inteligentă. Rafila: O monitorizare mai eficientă a pacienților ar putea reduce costurile

Conferinţa Naţională România Inteligentă. Rafila: O monitorizare mai eficientă a pacienților ar putea reduce costurile

de Redacția Jurnalul    |    07 Oct 2024   •   20:18
Conferinţa Naţională România Inteligentă. Rafila: O monitorizare mai eficientă a pacienților ar putea reduce costurile
Sursa foto: Antena 3 CNN

România se confruntă cu o criză majoră în domeniul sănătății publice, fiind pe primul loc în Europa la decese din cauze ce poti prevenite și tratate. Cu cheltuieli reduse în sănătate și o speranță de viață sub media europeană, pacienții români se confruntă cu întârzieri mari în accesul la medicamente. Deși bugetul destinat tratamentelor pentru pacienții cu diabet s-a dublat, numărul acestora a crescut cu 40%.

În cadrul conferinței „Creșterea performanței și eficienței sistemului public de sănătate – soluții salvatoare”, oficiali din sănătate, medici și reprezentanți ai pacienților au căutat soluții pentru a îmbunătăți situația. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că o monitorizare mai eficientă a pacienților ar putea reduce costurile și complicațiile asociate diabetului. Totuși, el a menționat că prețurile medicamentelor inovative continuă să crească, în special din cauza costurilor ridicate de cercetare și dezvoltare.

„Normal, e un lucru evident. Cred că astfel de activități pot duce la scăderea de costuri, dar costul îngrijirilor medicale, materialelor sanitare și al medicamentelor a crescut semnificativ. Dacă pentru multe din medicamentele generice lucrurile nu s-au schimbat dramatic, pentru medicamentele originale costurile, sunt justificate sigur, dar discutăm de o realitate, e mai multă cercetare, dezvoltare, e altă discutie, dar la fiecare 10 ani au mai primit un digit, a mai apărut un 0, cam ăsta a fost ritmul de creștere a costurilor pentru medicamentele inovative. În momentul în care depinzi de o moleculă inovativă lucrul ăsta duce la această creștere”, a mai spus ministrul Sănătății.

×