x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Daniela Vasilescu, Fundația pentru Educație și Vocație: "Consilierea vocațională trebuie să facă parte din sistemul de educație. Trebuie să schimbăm mentalitățile"

Daniela Vasilescu, Fundația pentru Educație și Vocație: "Consilierea vocațională trebuie să facă parte din sistemul de educație. Trebuie să schimbăm mentalitățile"

de Redacția Jurnalul    |    27 Mai 2023   •   14:20
Daniela Vasilescu, Fundația pentru Educație și Vocație: "Consilierea vocațională trebuie să facă parte din sistemul de educație. Trebuie să schimbăm mentalitățile"

Elevii trebuie să beneficieze de consiliere educațională pentru a alege meseria potrivită, spune Daniela Vasilescu, președinte Fundația pentru Educație și Vocație, la Conferința Națională “Învățăm cu folos, lecții de succes în educație din Ilfov”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul, prin platforma România Inteligentă.

Programul My Way al Fundației pentru Educație și Vocație este derulat prin implicarea a 26 de companii, din 13 domenii de activitate, care oferă posibilitatea elevilor de a le înțelege cum funcționează. Timp de o săptămână, elevii merg în toate departamentele societății. 

"Majoritatea companiilor deschid ușile studenților care deja au ales un drum. Cine îi ajută pe elevii de liceu să vadă ? Pentru că ei ajung la facultate și, studenți fiind, trebuie să-și găsească singuri locul unde să facă practică și, de multe ori, se duc și iau hârtia aceea fără să știe exact ceea ce se întâmplă acolo.

Consilierea vocațională trebuie să facă parte din sistemul de educație. Este foarte important să știe către ce profil se îndreaptă. Trebuie să schimbăm mentalitățile, în primul rând ale profesorilor. Învățarea trebuie să fie centrată pe elev. 

Am desfășurat un proiect Erasmus în parteneriat cu liceele din Ilfov împreună cu un agent economic din Grecia pe domeniul industriei ospitaliere. Toate ușile ni s-au deschis. Elevii din Ilfov au posibilități poate de multe ori mai mari decât cele din București. 

De multe ori copilul ia decizia pornind de la familie, de la tradiție, de la nevoia pe care simte poate să întoarcă sacrificiul pe care familia l-a făcut pentru acesta sau pornind de la cu totul alte principii, nu de la ce este el în interior. Școala cred că trebuie să-l pregătească pe copil pentru viață.

Știm că dacă ai o profesie pe  care ai ales-o cu pasiune nici nu simți că muncești, și atunci drumul spre succes într-o societate în care lucrurile se schimbă, și viitorul nu mai e mâine, e în secunda următoare, inteligența artificială bate la ușă. Mulți dintre elevii de liceu sau de gimnaziu vor avea meserii și profesii care încă nu s-au inventat.

Ce trebuie să facă școala? Să-l pregătească pe copil să se poată adapta oricărei situații. Nu se poate face lucrul acesta decât într-un parteneriat între școală, ONG-uri, mediul privat ca să-i deschidă porțile. Nu este ușor", spune Daniela Vasilescu.

 

×