x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă „Cash sau card, maică?”

„Cash sau card, maică?”

de Adrian Stoica    |    21 Iun 2023   •   08:20
„Cash sau card, maică?”

Digitalizarea, QR code-ul pos-ul și plata cu cardul sau cu telefonul nu mai sunt noțiuni abstracte când vorbim despre piețele agro-alimentare.

Pentru a atrage tot mai mulți producători autohtoni în aceste „centre” comerciale tradiționale, dar și clienți, în special din tânăra generație obișnuită mai mult cu supermarketurile, administrațiile publice locale sunt obligate să le adapteze la noua realitate dominată de tehnologie. Aceasta a fost și tema conferinței naționale organizate ieri de postul de televiziune Antena 3 CNN, singurul canal de știri din România partener al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul în cadrul proiectului editorial „România Inteligentă”. Exemplu de bună practică în transformarea pielelor agro-alimentare a fost orașul Alexandria, din județul Teleorman, unde toate acestea au devenit deja realitate, iar exemplul de aici începe să fie adoptat și de alte județe. 

Prezent la conferința cu tema „Digitalizarea piețelor, model de bune practici în administrația locală, #Transparență #Digitalizare #Eficiență #Alexandria”, noul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că se caută soluţii pentru linii de finanţare în vederea finanțării construcției centrelor de colectare a legumelor și fructelor, astfel încât să se realizeze acel lanţ valoric şi de aprovizionare scurt şi transparent, care să le permită românilor să aibă hrană românească de calitate și proaspătă în farfurie. „Pentru a mânca româneşte şi a atrage oamenii către produsele româneşti trebuie să aducem oamenii către pieţe şi acest lucru se face prin calitatea produselor, diversitate, dar şi sinceritate şi transparenţă. E foarte important un astfel de proiect şi sunt bani pentru a face o astfel de digitalizare la nivel local, plecând de la emiterea certificatului de producător cu informaţii pe care un produs trebuie să le aibă la tarabă”, a spus ministrul Câciu. El a subliniat că există bani europeni pentru aceste proiecte, dar și pentru sprijinirea fermierilor autohtoni, însă, din păcate, multe dintre aceste proiecte de finanțare nu sunt cunoscute de cei cărora le sunt destinate. „Cred că e nevoie de promovare un pic mai agresivă a acestor finanțări, trebuie organizate o serie de caravane de informare pentru ca cetățenii să ajungă cât mai repede la aceste finanțări”, a mai afirmat demnitarul.

 

Depozite funcționale din 2024

 

La rândul său, noul ministru al Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, a anunțat că în programul de guvernare discutat în coaliție va exista o componentă foarte importantă care prevede încheierea unui parteneriat între unitățile administrativ-teritoriale și consiliile județene pentru crearea a 15 centre de colectare pentru legume și fructe. „Acest program va fi un program-pilot, aprobat prin hotărâre de guvern, cu finanțare, astfel încât să nu avem probleme. Vom merge pe sortare, în prima fază cu patru legume. Vorbim de patru benzi de sortare: roșii, castraveți, ardei gras și capia. Vor fi funcționale începând cu anul 2024. Este un proiect ambițios și vă asigur că îl vom avea”, a precizat Florin-Ionuț Barbu.

 

„Pe lângă acest proiect de digitalizare a pieței, avem și altele, prin care încercăm să creăm un oraș primitor, curat și sigur. Vom avea și un drum expres care ne va lega de București, iar distanța va putea fi parcursă în 30-40 de minute. Astfel încercăm atragerea tinerilor să rămână aici.”

 

Victor Drăgușin, primarul orașului Alexandria

 

Cloud-ul guvernamental, realizat până în 2025

 

Noutăți au venit și dinspre Ministerul Digitalizării. În această perioadă se lucrează intens, astfel încât să fie asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Asta înseamnă ca 70% din cloud-ul guvernamental să fie funcțional până la finalul anului 2024 și 100% până la finalul anului 2025, iar această migrare a bazelor de date, de la zona administrației publice locale până la universități, zona de finanțe, zona de MAI, să poată fi făcută până la sfârșitul anului 2025 integral, a anunțat ministrul Digitalizării, Ivan Bogdan Gruia. O altă prioritate anunțată de demnitar a fost și elaborarea legislației secundare aferente Legii interoperabilității. „Aceasta este în momentul de față adoptată, este un succes foarte mare, însă legislația subsecventă este în aer. Și una dintre prioritățile pe care le-am stabilit cu colegii mei din minister este să lucrăm la legislația subsecventă, pentru că degeaba avem cadru legal dacă nu se aplică. Trăim într-un paradox din punctul acesta de vedere”, a spus Ivan Bogdan Gruia.

 

 

„Scanarea codului QR cu telefonul va arăta clientului totul despre marfa pe care o cumpără din piață. Cine este producătorul, cine o vinde, unde este produsă. Cu cei de la ADR (Autoritatea de Digitalizare a României- n.red) vrem ca modelul de la Alexandria să-l promovăm ca un model de bune practice pentru digitalizarea serviciilor din piețele alimentare.”

 

Ivan Bogdan Gruia, ministrul Digitalizării

 

„Vrem să avem un dialog mai închegat cu Ministerul Agriculturii. Noi susținem înființarea centrelor de depozitare și vrem să facem parte din acest proiect. Piețele sunt într-o continuă transformare și ele trebuie să fie un pion important între producătorii autohtoni și consumatori”.

 

Teodor Birț, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×
Subiecte în articol: digitalizare plata card tarabe piete