x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Director Asociația Crescătorilor de Vaci Holstein: Deși avem potențial mare de producere a laptelui, randamentul este scăzut

Director Asociația Crescătorilor de Vaci Holstein: Deși avem potențial mare de producere a laptelui, randamentul este scăzut

09 Noi 2022   •   16:16
Director Asociația Crescătorilor de Vaci Holstein: Deși avem potențial mare de producere a laptelui, randamentul este scăzut
Sursa foto: Lucian Alecu

Deși avem potențial mare de producere a laptelui, randamentul este scăzut, spune Ionuț Lupu, director executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein România, la Conferința Națională “Soluții de finanțare pentru agricultură /Siguranța alimentară și rezistența la crize”, organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul si continuă seria de evenimente “România Inteligentă”.

"Avem un potențial fantastic. Producem 25% din porumbul UE și doar 0,7% din laptele UE. Avem o capacitate extraordinară de a discuta despre cât de multe tradiții sunt, valorile satului românesc însă, din păcate, dacă în Olanda  se produc în jur de 0,6 tone de lapte pe hectar, în România este undeva în jur de 0,05 litri. Vorbim de o capacitate foarte mare de a produce furaje însă politicile din ultimii 20 de ani, ne-am lovit întotdeauna  de dublă măsură de la MADR.

Ar trebui ca un fermier care produce pentru piață să primească același tratament cu un mic producător de lapte, fie că vorbim de fermă de familie, fie că vorbim de fermele cu câteva animale. Un fermier de 500-1000 de capete vaci la muls primește maxim 200 de euro, pe câmnd un gospodar ajunge să primească 450-500 de euro. Dacă facem o comparație cu ceea ce se întâmplă în Ungaria, unde valoarea unde e ste de peste 800 de euro/cap. Sunt discrepanțe foarte mari.

Avem un deficit de 700.000 de tone anual acum ne apropiem de un deficit de un milion de tone pe an. Suntem într-o criză, pe care nu vom putea să o depășim dacă nu luăm măsuri urgente. Este important ca și micul producător de animale să primească o subvenție, însă trebuie să vedem exact cine produce pentru piață.Peste un milion de animale sunt subvenționate, dar din acestea doar 100-150.000 de capete produc cu adevărat pentru piață", spune acesta.

Numărul vitelor care iau calea abatorului a crescut deși sunt animale bune. 

"Numărul vitelor care merg spre abator a crescut foarte mult, listele de așteptare sunt pline cu animale bune care merg spre abator și viitorul este sumbru, în condițiile în care nu se întâmplă lucruri de urgență", atrage atenția Ionuț Lupu.

×