x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Director Colegiul BP Hașdeu din Buzău: Dacă vom reuși să acordăm din nou învățământului încredere și respect, atunci va fi bine

Director Colegiul BP Hașdeu din Buzău: Dacă vom reuși să acordăm din nou învățământului încredere și respect, atunci va fi bine

29 Iun 2022   •   13:11
Director Colegiul BP Hașdeu din Buzău: Dacă vom reuși să acordăm din nou învățământului încredere și respect, atunci va fi bine

La competențe nu se poate ajunge fără cunoștințe, abilități și atitudine, explică Virginia Mândruță-Tănăsescu, directoarea Colegiului Național BP Hașdeu din Buzău la Conferința Locală "Buzău, centru de educație și inovație - modele performante și performanță în invățământ".

"În ultima vreme ne-am învățat să fim criticați, noi, școala și sistemul de învățământ, ceea ce este o mare greșeală. Și suntem de obicei criticați uniform, fără să se facă diferențieri. 

La Colegiul Hașdeu vin copii foarte buni. Este o școală, cum o caracteriza un fost coleg, Nicolae Iacob, care spunea Hașdeul este ca o cetate medievală contectată la internet. Noi plecăm de la ideea de modernizare prin cunoașterea, păstrare și vaorizarea tradiției. Avem o tradiție de 155 de ani. 

Suntem o școală mare. Avem 10 calse pe nivel la liceu și câte o clasă pe nivel la gimnaziu.În momentul când vorbim despre performanțe, una este să ai un anumit procent de promovare și o anumită medie la bacalaureat cu 4-6 clase, pe nivel, și alta este să ai un alt procent de promovare, care este 100% de multe ori, cu 297 de elevi pe nivel. Hașdeu este foarte dorit de absolvenții claselor a VIII-a, dar nu înseamnă că dacă noi avem 260 de locuri, anul acesta, primii 260 de absolvenți de gimnaziu vin la Hașdeu. 

Ne confruntăm cu o situație neplăcută în momentul în care elevii vin în clasa a IX-a, cu niște medii extraordinar de mari, iar acoperirea în fapte, cunoștințe, competențe nu este cea pe  care o spun notele. Se vehiculează foarte mult conceptul de competențe. Dar nu este posibil să ajungi la competențe fără cunoștințe. Ideea de competențe și accentul pe acest aspect a venit de la un psiholog american David McLaren care a spus - competența înseamnă un cumul de trei factori cunoștințe, abilități și atitudine. Cunoștințele le capătă elevul în școală și le capătă în funcție de mediul din școală. Nu poți să mergi mai departe fără abilități. Și abilitățile le capeți prin exercițiu, și prin experiență uneori de viață. O altă componentă importantă este atitudinea. Aici avem o mare problemă pentru că atitudinea vine de la valorile acceptate și cultivate în familie și în societate. Din păcate noi trăim într-o societate convulsivă, nu numai noi Româmnia, toată lumea, care reneagă valorile tradiționale și nu e în stare să pună alte valori în loc. Atitudinea este cea care potențează cunoștințele, abilitățile și care duce la competențe. Este vorba despre ceea ce sădim, de  ceea ce noi ca nație încercăm să găsim și să punem în locul acelor valori pe care poate le renegăm, poate le considerăm depășite. 

Cred că în Colegiul Hașdeu am reușit să ne modernizăm păstrând tradiția, având un respect deosebit pentru performanța intelectuală și nu numai. Pentru că la sfârșitul celor 12 clase, noi acordăm pe lângă premiile pentru performanța acedemică, și premii pentru noblețe, curaj, caracter, spirit organizatoric, etc.

Se poate schimba ceva cu multă perseverență și cu dorință. Dacă noi vom depăși acest impas, noi suntem primii care ne desconsiderăm și spunem că nu  suntem buni, că nu suntem performanți, dacă vom reuși să acordăm din nou învățământului încredere și respect, atunci va fi bine. Este absurd să-ți închipui că un copil va avea o stare de bine și va ajunge la stimă de sine într-o școală pe care nu o apreciază. Dacă părintele, când pleacă de acasă copilul, nu-i spune că școala aceea merită respect și încredere, cum să ajungă copilul la stare de bine și stimă de sine. 

Primii pe care trebuie să-i încurajăm să aibă stimă de sine sunt oamenii din sistem. Și învățământul, în general. Noi, din păcate, ne-am pierdut stima de sine ca nație, și până nu ne-o regăsim este foarte greu să găsim o cale de a  îmbunătăți ceva", spune  directoarea Colegiului Național BP Hașdeu din Buzău.

×