x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Egis Pharmaceuticals: Costurile de producție ale medicamentelor au crescut dramatic iar posibilitățile de a majora prețurile este extrem de mic

Egis Pharmaceuticals: Costurile de producție ale medicamentelor au crescut dramatic iar posibilitățile de a majora prețurile este extrem de mic

07 Apr 2022   •   12:10
Egis Pharmaceuticals: Costurile de producție ale medicamentelor au crescut dramatic iar posibilitățile de a majora prețurile este extrem de mic

Producătorii de medicamente sunt afectați de scumpirea costurilor de producție și de prețurile reglementate la medicamente, spune Arina Gholmieh, director general Egis Pharmaceuticals, la Forumul România Inteligentă, Conferință Națională "Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din cale accesului pacienților la medicamente".

"În ultima perioadă costurile de producție ale medicamentelor au crescut dramatic iar posibilitățile noastre de a majora prețurile este extrem de mic deoarece avem de-a face cu prețuri reglementate, cel puțin pentru medicamentele super simple. Iar al doilea element, și cu impactul cel mai important, este taxa clawbeck, care are încă o valoare foarte mare, în pofida faptului că s-a făcut un prim pas foarte important, în mai 2020, când s-a adopat plafonarea și diferențierea.

Însă, în acest moment, în special pentru medicamentele foarte ieftine, care au prețul până la 50 de lei, se plătește o taxă clawbeck mai mare, respectiv 28% în loc de 20%", explică aceasta.

De asemenea, medicamentele generice înseamnă cheltuieli scăzute și acces mai mare al bolnavilor la tratamente eficiente.

"Ar trebui să ne uităm la intrarea pe piață a medicamentelor generice și biosimilare, înseamnă cheltuieli scăzute și înseamnă inclusiv creșterea accesului pacienților la  tratamente eficiente și sigure, cu prețuri accesibile. Și asta are un rol extrem de important în sustenabilitatea sistemuui de sănătate. Pe lângă faptul că asigură accesul mai multor pacienți la tratament, se creează și economii de cost care pot fi redirecționate către infrastructura de sănătate, către programe de prevenție și de educație către pacienți și către facilitarea accesului pacienților la medicamentele inovative atunci când nu există alternativă generică sau biosimilară.  

Există multe țări europene care sunt preocupate de optimizare bugetară și de creșterea accesului pacienților la tratament și care implementează măsuri care promovează medicamentele generice și biosimilare. Acest lucru este sprijinit și de către Comisia Europeană prin Strategia farmaceutică pentru Europa, adoptată în noiembrie 2020, și care sublioniază importanța medicamentelor generice și biosimilare. Și, mai mult decât atât, Strategia vorbește despre necesitatea unui echilibru între accesibilitate, disponibilitate și inovație. 

Iar medicamentele generice și biosimilare asigură accesul unui număr mare de pacienți la tratamente de calitate, valoroase prin faptul că au un preț accesibil și, în acest fel, asigură disponibilitatea pe piață a unei game mari de medicamente, adresate milioanelor de pacienți", spune Arina Gholmieh.

 

×
Subiecte în articol: medicamente