x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Elisabeta Ghidiu: „Transgaz este o companie românească, chiar și listată, pentru că 96% din acționari sunt rezidenți"

Elisabeta Ghidiu: „Transgaz este o companie românească, chiar și listată, pentru că 96% din acționari sunt rezidenți"

de Redacția Jurnalul    |    30 Iun 2023   •   12:00
Elisabeta Ghidiu: „Transgaz este o companie românească, chiar și listată, pentru că 96% din acționari sunt rezidenți"

Transgaz este o companie românească, chiar și listată, pentru că 96% din acționari sunt rezidenți, a spus Elisabeta Ghidiu, director în cadrul Transgaz, în contextul listării Hidroelectrica, în cadrul Conferinței Income Magazine Corporate „Listarea companiilor strategice din energie - drum deschis pentru dezvoltare și relevanță”.

Transgaz, compania națională de distribuție a gazelor naturale, a fost listată pe BVB în urmă cu 15 ani. 

"Au trecut 15 ani de cand acțiunile Transgaz au fost listate la Bursă. Directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al Transgaz, Ghidiu Elisabeta, a vorbit despre acel moment, în contextul listării la bursă a companiei Hidroelectrica, de săptămâna aceasta.

"A fost a doua companie, după Transelectrica, în noiembrie-decembrie 2007. A fost un drum greu, frumos, dar nu am fost singuri pe acest drum.

În 24 ianuarie, când s-a listat acțiunea Transgaz, într-un moment istoric pentru România, dreptul de alocare era raportul 1 la 1. A fost un instrument financiar nou. A fost o premieră, prin faptul ca IPO-ul Transgaz a fost suprasubscris de 28 de ori, la acel moment. Tranșa mică a investitorilor a fost de 11 ori suprasubscrisă, iar tranșa mare de 39 de ori.

Vorbim de 1,2 milioane de acțiuni care au fost puse în vânzare, la acel moment. Valoarea ofertei fiind de 65 de milioane de euro, o sumă mare la acel moment, compania utilizând aceste sume în finanțarea investițiilor din programele de dezvoltare și modernizare a sistemelor din transport.

Aveam 9.334 de acționari și acum avem 13.800, ceea ce spune foarte mult. Transgaz este o companie românească, chiar și listată, pentru că 96% din acționari sunt rezidenți", a explicat Elisabeta Ghidiu. 

×