"În calitate de producător, Hidroelectrica an de an s-a pregătit temeinic pentru ceea ce înseamnă programul de iarnă. Asta înseamnă că focusul a fost pe acumularea unor rezerve de apă suficient de confortabile, de cele mai multe ori peste obligațiile pe care le avem în baza hotărârile de guvern care reglementează programul de iarnă, astfel încât să fim capabili să facem față la vârfuri de consum punctuale, ori de câte ori suntem ceruți de dispecerul național.
Anul acesta a fost o secetă prelungită, a fost o secetă cu care ciclic ne confruntăm cam la 10 ani. Și în ultimii ani au fost perioade lungi de secetă, însă de data aceasta a venit în perioada de primăvară, când în mod normal trebuie să acumulăm. Hidroelectrica, în această perioadă, acumulează și continuă să crească rezerva de apă. Suntem undeva la peste 70%. Nu vedem niciun motiv de panică pentru această iarnă.
În mod real, încălzirea globală generează niște schimbări de tipare climatice dar am învățat să gestionăm aceste lucruri și Hidroelectrica este pregătită pentru iarnă. Vom face față la orice fel de solicitări și sigur că, în paralel, vom continua și în cea de-a doua calitate, de furnizor de energie electrică, să creștem portofoliul de clienți și să încercăm să ne orientăm și către această categorie, pentru că decizia pe care am luat-o acum câțiva ani, de a intra în zona de furnizare, a fost tocmai pentru a scurta drumul energiei de la producător la consumatorul final", explică Bogdan Badea.
Totodată, acesta atrage atenția furnizorilor care nu încheie contracte pe termen lung pentru achiziția de electricitate și se îndreaptă spre piața pentru ziua următoare, ceea ce îi expune la prețuri mult mai mari.
"Am observat de-a lungul timpului că în foarte multe situații, nu numai Hidroelectrica, toate companiile, toți marii producători, au vândut energie predictibilă, din timp, la prețuri rezonabile, iar comportamentul pe partea cealaltă n-a fost unul prudențial, ci mai mult s-a preferat achiziționarea din piețe volatile, cum este piața pentru ziua următoare (PZU n.r.), fapt ce a generat de fapt în acest an și anul trecut, această creștere explozivă a prețurilor. Pentru că se vorbea de preț de piață.
Și aici este o întrebare pe care toți ne-o punem. Care este prețul de piață. Dacă ne referim la prețul pe care astăzi îl vedem pe PZU, care este o piață spot, care ar trebui să fie o piață de reglaj, în niciun caz o piață în care să se tranzacționeze cele mai mari cantități de energie, sigur că din această perspectivă este un preț uriaș pe care îl vedem acum. Dacă totuși ne uităm la prețurile cu care producătorii au vândut, cu livrare în acest an, energia electrică, nu are nicio legătură cu prețurile le vedeți astăzi în piața spot. Și acest lucru a fost generat de faptul că nu s-a achiziționat la timp energie. S-a preferat această expunere către piețe volatile și odată ce contextul geopolitic a crescut prețul în toată Europa și, fiind și piețe cuplate în PZU, presiunea asta de preț s-a transferat, din păcate, către zona de furnizor".
Reprezentantul Hidroelectrica atrage atenția că speculațiile din piață au dus la creșterea artificială a prețului, motiv pentru care furnizorii trebuie să se îndrepte către contracte predictibile.
"Am reușit împreună cu asociațiile profesionale ale furnizorilor să creionăm niște soluții predictibile pe termen mediu, în sensul că în al 12-lea ceas trebuie să înțeleagă toată lumea că trebuie să ne aliniem comportamentul comercial astfel încât să se întâlnească foarte rapid cererea și oferta. Și să nu mai intervină între aceste două capete elemente speculative, care nu sunt ilegale, dar au condus la o creștere artificială a prețului știind că cei care trebuie să furnizeze în final energie în casă au un deficit de achiziție de energie. Soluția pe care noi o vedem este să se dea energie predictibil, obligația pe care o avem și noi de a vinde o anumită cantitate de energie pe piața la termen, nu pe PZU, să fie pusă în oglindă și pe partea furnizorilor, astfel încât să ne aliniem acest comportament și, în final, să se obțină niște prețuri la energie suportabile pentru toată lumea. Din păcate, astăzi, orice operator de furnizare poate să vă ofere energie fără să aibă achiziționat un MW în spate", atrage atenția acesta.