x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Ilie Van, președinte UCPR: "Fermierii investesc în energie regenerabilă dar durează circa un an pentru a obține acordul de mediu"

Ilie Van, președinte UCPR: "Fermierii investesc în energie regenerabilă dar durează circa un an pentru a obține acordul de mediu"

de Redacția Jurnalul    |    17 Mai 2023   •   19:00
Ilie Van, președinte UCPR: "Fermierii investesc în energie regenerabilă dar durează circa un an pentru a obține acordul de mediu"

Deși fermierii investesc în energie regenerabilă, durează circa un an pentru a obține acordul de mediu, spune Ilie Van, președinte Uniunea Crescătorilor de Păsări (UCPR), la Conferința Națională “Hrană de calitate – profit pentru toti românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii”,  în cadrul proiectului “România Inteligentă”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

"Fermierii sunt preocupați să facă investiții mai ales în domeniul energiei regenerabile. Sunt solicitări foarte mari în energia solară însă reclamația pe care o fac este următoarea: Fac investiția dar nu pot să o operaționalizez pentru că instituțiile energetice întârzie procesul, fie prin proceduri birocratice, fie prin alte proceduri. Nu pot să operaționalizeze în sensul de a livra în sistem și de a compensa ceea ce livrează în sistem. Aceasta este o problemă pe care ne-au semnalat-o colegii. Faci investiția și aștepți luni de zile, poate ani.

A doua problemă este legată de mediu. Faci investiția cu fonduri europene și, ca să obții autorizația integrată de mediu, după ce ai încheiat investiția, durează cel puțin 8-12 luni. Nu poți să ai o investiție eficientă dacă nu operaționalizezi imediat. Toate intervențiile pe care le-am făcut la Ministerul Mediului au rămas fără răspuns și vrem ca această solicitare a autorizației integrate de mediu să fie cât mai rapidă. Atâta timp cât tu, fermier, începi investiția cu un acord de mediu, dat de instituția de mediu și, ulterior, când termini investiția, trebuie să aștepți un an, și au fost situații când au fost amendați fermierii că au încălcat această prevedere, cred că nu este în regulă. O investiție eficientă este cea care se face cu bani și se operaționalizează imediat", atrage atenția președintele UCPR.

×