x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Locuri de scăpat de gunoi, gratis

Locuri de scăpat de gunoi, gratis

de Adrian Stoica    |    23 Iun 2023   •   07:20
Locuri de scăpat de gunoi, gratis

Postul de televiziune Antena 3 CNN, singurul canal de știri din România partener al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul au continuat ieri seria conferințelor naționale organizate sub egida proiectului editorial „România Inteligentă”.

Tema aleasă de această dată a fost una la care țara noastră are mari restanțe și se află sub spectrul mai multor proceduri de infringement declanșate de Comisia Europeană. Este vorba despre problemele de mediu, iar pentru a arăta că acestea se pot realiza, dacă există implicare din partea administrațiilor locale, a fost ales exemplul județului Ilfov. Aici se derulează sau sunt în pregătire foarte multe proiecte cu impact asupra mediului și a calității vieții locuitorilor acestui județ, aflat într-o continuă dezvoltare. 

Hubert Thuma, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, a fost unul dintre invitaţii la conferința națională „Viață bună pentru locuitorii județului Ilfov, mediu, calitatea spațiilor verzi, măsuri antipoluare”, iar în cadrul intervenției sale a atras atenția că sunt multe probleme de rezolvat în județul pe care-l reprezintă. El a trecut în revistă câteva dintre proiectele pe care CJ Ilfov le pregătește, amintind aici că problema cea mai delicată este a unei noi gropi de gunoi. „Problema cea mai delicată este problema unei noi gropi de gunoi şi aş dori să îi asigur pe locuitorii din Ilfov că nu s-a luat încă această decizie, că vom analiza foarte atent oportunitatea unui asemenea proiect. Suntem în legătură strânsă cu Direcţia de Sănătate Publică, cu Agenţia de Mediu Ilfov, cu localităţile din Ilfov unde s-ar putea eventual amplasa un asemenea proiect”, a spus acesta. Precizarea a fost făcută în contextul în care în media au apărut informații că s-a ales deja locația viitoarei gropi, ea urmând să fie amplasată în comuna Vidra. Această locație este pe radarul autorităților locale, dar nu s-a stabilit deocamdată nimic. Urmează să se facă inclusiv un studiu de impact asupra sănătății populației înainte de a se lua o decizie, a subliniat, la rândul său, și Andrei Mihai, city managerul județului. 

 

Se înființează centre de colectare prin aport voluntar 

 

Potrivit reprezentanților CJ, în județul Ilfov urmează să se construiască 3 centre de colectare a deșeurilor. Ele vor fi amplasate la Brănești, Grădiștea și Moara Vlăsiei, iar investiția, care va fi finanțată prin PNRR, se va ridica la 13,6 milioane de lei. „Se numesc centre cu aport voluntar (CAV). Ce înseamnă asta? Înseamnă că merge acolo numai cine vrea și își transportă singur deșeurile. Centrele de colectare cu aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor care nu pot fi ridicate într-un sistem de tipul „din ușă în ușă”: deșeuri voluminoase, electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri provenite din activități de construcții și demolări”, a subliniat Hubert Thuma.

Aceste CAV-uri sunt practic niște platforme betonate, pe care sunt așezate containere pentru diverse categorii de deșeuri reciclabile. Cine își va duce gunoiul acolo nu va plăti nimic. Centrele vor deservi aproape 57.000 de locuitori și ar trebui să fie gata până la finalul anului 2024.

 

Prin PNRR, în județul Ilfov se vor instala 66 de stații de încărcare a mașinilor electrice. De asemenea, se află în derulare sau pregătire mai multe proiecte pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor.

 

Sistem de management integrat al deșeurilor, pe bani europeni

 

Un alt proiect prioritar în această perioadă este și realizarea sistemului de management integrat al deșeurilor (SMID). „Proiectul este finanțat prin POIM, Obiectivul Specific „Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România”. Am semnat un contract de peste 190 de milioane de lei, pentru sistemul de colectare separată și transportul deșeurilor menajere. Vom cumpăra 31 de autocompactoare, adică autospeciale pentru transportul deșeurilor, dar și pubele și containere. Proiectul acoperă 34 de localități”, a spus, la rândul său, city managerul județului. Toate instalațiile din cadrul SMID trebuie să devină funcționale în 2027. În prezent, la nivelul județului există autorizată doar o instalație de tratare a deșeurilor menajere și ea a fost realizată printr-o investiție privată.

 

Citat

 

„Consiliul Județean Ilfov a demarat o campanie de educare pentru reducerea consumului de energie electrică, luând în considerare atât ponderea însemnată a utilizării acesteia în toate domeniile industriei și la consumatorii casnici, cât și pe fondul creșterii prețurilor. Aplicând constant diverse acțiuni de reducere a consumului de energie electrică, acestea se vor transforma în obiceiuri, iar beneficiile vor fi extrem de mulțumitoare”.

 

Mirabela Dumitrache, purtătoare de cuvânt a CJ Ilfov

 

Proiectul Muzeului ZerO Waste prinde contur

 

O inițiativă inedită a CJ Ilfov este și realizarea în Pădurea Pustnicu a Muzeului ZerO Waste, după cum a declarat arhitectul șef al județului, Olivia Ciobanu. Aici se vor construi terenuri de sport și piste de alergare. Până aici nimic surprinzător, noutatea este că la realizarea lor se vor folosi materiale reciclabile, mai precis pantofi de sport reciclați. Proiectul va fi realizat cu Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București, iar studenții vor fi activ implicați.

 

„Avem 24 de primării care primesc finanțări de 400 de milioane de euro pentru realizarea rețelelor de apă și canalizare. Am mai semnat recent contracte de 100 de milioane de euro pentru trei localități în vederea extinderii acestor rețele”.

 

Ștefan Rădulescu, vicepreședintele CJ Ilfov 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Investitii proiecte mediu