x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Ionuț Lupu: "Producția de lapte în România asigură doar 45% din consumul intern, în timp ce în Ungaria și Polonia depășește 100%"

Ionuț Lupu: "Producția de lapte în România asigură doar 45% din consumul intern, în timp ce în Ungaria și Polonia depășește 100%"

de Redacția Jurnalul    |    18 Mai 2023   •   11:15
Ionuț Lupu: "Producția de lapte în România asigură doar 45% din consumul intern, în timp ce în Ungaria și Polonia depășește 100%"

Producția de lapte în România asigură doar 45% din consumul intern, în timp ce în Ungaria și Polonia depășește 100%, explică Ionuț Lupu, director executiv Asociația Crescătorilor de Vaci Holstein, la Conferința Națională “Hrană de calitate – profit pentru toti românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii”,  în cadrul proiectului “România Inteligentă”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

"Ne uităm la industria cărnii de pasăre, unde s-au făcut investiții consistente, fermierii au reușit să se organizeze extrem de bine. Ne uităm cu mâhnire la colegii din zona cărnii de porc, și ne dăm seama că suntem undeva la mijloc. În momentul de față asigurăm consumul intern în proporție de 40-45%, comparativ cu ceea ce se întâmplă în Ungaria, unde vorbim de 125-130%, la lapte.

În Ungaria, Polonia există dovezi foarte clare că acolo au existat parteneriate public-private. Vorbim de consilii județene sau forme de organizare similare, care au făcut investiții în partea de logistică. Atât laptele, cât și legumele în Polonia se duc către țări precum România cu mijloace de transport deținute de către consiliile județene. Motorina este decontată de către forme similare Agenției de Plăți de la noi.

Deci s-au întâmplat lucruri care, în primul rând, le-aș pune pe umerii fermierilor pentru că noi nu reușim să ne organizăm mai bine. În ultimele săptămâni am reușit să ridicăm această problemă și ea să intre în atenția autorităților, fapt ce nu poate decât să ne bucure", explică Ionuț Lupu.

Fluctuațiile prețului laptelui au devenit mult mai frecvente, fapt ce îi destabilizează financiar pe fermieri. 

"Venim după un an 2022 extrem de dificil. Pe lângă input-uri foarte scumpe am avut și o secetă care pe mulți dintre fermieri i-a dezechilibrat. Suntem în punctul în care fluctuațiile de preț, care până acum aveau o ciclicitate de 12-24 de luni, acum se repetă la intervale de 6 luni. Avem o diferență din ce în ce  mai mare între minim și maxim când vine vorba de prețul de vânzare a laptelui la poarta fermelor iar aceste șocuri nu fac decât să destabilizeze foarte mult fermierii din punct de vedere financiar. 

Este  clar că fără investiții nu vom reuși nici noi, sectorul vacii de lapte, să supraviețuim și ne uităm cu îngijorare la ziua de mâine. Practic supraviețuirea este cel mai important lucru pentru noi, în acest moment. Accesul la piață a fost și este din ce în ce mai dificil.Sunt extrem de multe probleme logistice. Inclusiv caietele de sarcini au avut o serie de sincope care au limitat accesul la piață", spune acesta. 

El atrage atenția că ar trebui făcută o diferență clară între fermele care produc lapte pentru piață și cele pentru consum propriu.

"Ministerul Agriculturii a făcut extrem de multe eforturi. Vorbim de peste 10 ani în care sectorul vacii de lapte a primit sume considerabile. Din păcate, 20-25% din aceste sume, plăți directe, se duc către acea categorie de ferme care produc efectiv pentru piață iar mai bine de 70-75% se duc în zona fermelor mici și foarte mici. Spațiul rural are nevoie de sprijin însă dacă nu se realizează o segmentare foarte clară a pieței, astfel încât să se știe clar cine produce pentru piață, cine produce pentru familie, consumul propriu, nu vom face decât să frustrăm și mai mulți fermieri. Avem extrem de mulți fermieri care au luat decizia, în ultimele luni, să abandoneze activitatea tocmai din motivul acesta. Piața nu este atractivă iar aceste fluctuații îi descurajează", arată reprezentantul  Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein.

×
Subiecte în articol: agricultura vaci holstein ionut lupu lapte