x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Lucian Romaşcanu: Oamenii trebuie să vină, să vadă expoziţii, să meargă în săli de concerte

Lucian Romaşcanu: Oamenii trebuie să vină, să vadă expoziţii, să meargă în săli de concerte

de Redacția Jurnalul    |    15 Apr 2024   •   18:27
Lucian Romaşcanu: Oamenii trebuie să vină, să vadă expoziţii, să meargă în săli de concerte
Sursa foto: Antena 3 CNN

Lucian Romaşcanu, senator și fost ministru al Culturii, a vorbit despre voucherele culturale, o inițiativă de sprijinire a accesului la cultură pentru toți cetățenii și poate reprezenta un pas important în promovarea și susținerea sectorului cultural în România.

Conferința „Reîntoarcerea acasă - Marele pictor al Buzăului Ion Andreescu și 150 de ani de impresionism", organizată în cadrul proiectului România Inteligentă de Antena 3 CNN și cotidianul Jurnalul, a adunat în direct pe site-urile antena3.ro și jurnalul.ro, precum și pe paginile de Facebook ale celor două entități. Evenimentul a fost moderat de Ana Iorga, jurnalist Antena 3 CNN și Doctor în Lingvistică.

Lucian Romaşcanu, senator și fost ministru al Culturii, a fost unul dintre vorbitorii de seamă la această dezbatere. În intervenția sa, Romaşcanu a subliniat importanța accesului la artă și cultură pentru toți cetățenii, aducând în discuție necesitatea implementării unor vouchere culturale finanțate de bugetul de stat.

„Buzăul nu este doar accidental, din când în când, vizitat de genii. E o constanţă în Buzău prezenţa artistică, fenomenul artistic. Avem norocul unui primar, Constantin Toma, care este foarte dedicat fenomenului cultural şi a transformat Conacul lui Marghiloman într-un loc unde vară de vară, luni de zile, se întâmplă permanent lucruri culturale.

Buzaul este începând cu Ion Andreescu, Vasile Voiculescu, pictori, chiar Valeriu Şuşnea este unul foarte talentat, avem Tabăra de sculptură de la Măgura, care a început în anii '70, având în fiecare an câte 16 sculptori, prin meritul deosebit al sculptorului Gheorghe Coman şi pe care mi-aş dori-o readusă la viaţă.

(...) Vreau să îi asigur pe toţi cei care ne urmăresc că avem la Buzău o echipă care se va dedica în continuare fenomenului cultural, pentru că arta şi frumosul sunt pentru toată lumea. Discursul academic tinde să îndepărteze. Nu are de ce. Oamenii trebuie să vină, să vadă expoziţii, să meargă în săli de concerte. Este pentru toţi.

Este evident că este nevoie de nişte vouchere culturale. E clar că bugetul de stat trebuie să aibă de la centru sume alocate pentru accesul la cultură. Am venit cu această idee de vocuhee culturale, astfel încât oamenii să primească aceste vouchere care să aibă doar des", a mai spus Lucian Romaşcanu. 

×