x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Lucinda Hiam: OMS face apel la simplificarea serviciilor privind diagnosticarea și tratarea hepatitei C

Lucinda Hiam: OMS face apel la simplificarea serviciilor privind diagnosticarea și tratarea hepatitei C

de Anastasia Paul    |    06 Dec 2022   •   12:30
Lucinda Hiam: OMS face apel la simplificarea serviciilor privind diagnosticarea și tratarea hepatitei C
Sursa foto: Lucian Alecu

dr. Lucinda Hiam, reprezentant OMS, la Conferinta “Hepatita C- calea spre vindecare”, parte a proiectului România Inteligentă, organizată de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

"OMS adună practici din întreaga lume și din această regiune pentru a le putea împărtăși cu partenerii noștri de la nivel național. Multe dintre exemplele la care ne-am uitat se axează pe principalul mesaj legat de hepatită. Și anume, faptul de a aduce îngrijirea privind hepatita mai aproape de dumneavoastră.

Medicamentele virale cu acțiune directă pot vindeca pe toți pacienții cu hepatita C virală - 95%, dintre ei. O veste excelentă, însă ei trebuie să fie identificați și, pentru moment, identificarea și tratamentul rămân prea scăzute, atât la nivel global, cât și la nivel regional. Așa că OMS face apel la o simplificare a furnizării acestor servicii, aducând testarea și îngrijirile medicale mai aproape de oamenii care au nevoie de ele. Ceea ce înseamnă o trecere a testării și uneori a tratării cazurilor necomplicate de hepatită de la spital în comunitate.

Până recent, asigurarea acestor testări și tratamente pentru hepatita C depindea de experții din spitale. Tratamente costisitoare. Dar tratamentele acestea pe termen scurt au foarte puține efecte secundare sau deloc, înseamnă un tratament bun pentru cazuri simple, necomplicate care pot fi furnizate în unitățile de îngrijiri primare și în comunități, în folosul pacienților", explică aceasta. 

Reprezentanta OMS dă exemple despre practici din Portugalia și Georia privind tratarea hepatitelor virale. 

"Există exemple bune , în această privință, în regiune. Portugalia, o țară care are un sistem de îngrijire primară de sănătate foarte bun și ei au făcut eforturi de reducere a cazurilor de hepatită C printr-o serie de măsuri, incluzând furnizarea de tratament gratuit indiferent de tatutul persoanei, dacă este emigrant sau nu, oferind instruire profesioniștilor din domeniul sănătății și folosind abordări inovatoare, cum ar fi crearea de clinici mobile și navigatori pentru pacienți.

Georgia a arătat că intervențiile foarte bine țintite pot duce la reducerea prevalenței de hepatita C. Ei aveau una dintre cele mai ridicate prevalențe la nivel mondial și au făcut progrese importante prin testări integrate împreună cu TBC și HIV. Și a arătat că simplificarea acordării tratamentelor în unități din comunitate au redus timpul de la testare până la tratament. Foarte relevant pentru România, Georgia a folosit sondajul de  0 prevalență pentru a documenta această măsură. Și în România există un astfel de sondaj făcut cu sprijinul OMS; care arată prevalența și ajută la documentarea măsurilor de sănătate axând resursele pe locurile și oamenii care au cea mai mare nevoie de ele. Și bănuiesc că aveți deja  date și cifre legate de importanța creșterii ratei detectării timpurii a acestei afecțiuni", precizează medicul. 

Aceasta atrage atenția asupra instruirii profesioniștilor pe partea de screening și testare. 

"Aceasta este o boală tăcută pentru mulți oameni până când dă complicații foarte serioase. Aducând diagnosticarea în sistemul de îngrijire primară și de comunitate, instruind profesioniștii din domeniul sănătății pe partea de screening și de testare, și în ceea ce privește cele mai recente ghiduri în domeniu, și folosind informațiile specifice  la nivel de țară pentru aceste intervenții.Aceste ținte stabilite de OMS propun eliminarea hepatitei virale până în 2030 ca amenințare la adresa sănătății publice și o reducere de 60% a numărului de decese. Creștera numărului de detectări ca cazurilor de hepatita C este o parte importantă pentru atingerea țintei de eliminare stabilită de OMS: Și aceasta se bazează pe metode, dovezi, individ.

România are deja metode la nivel de îngrijiri primare, politici clare și un cadru național bine stabilit. Și un angajament privind măsurile OMS și planul la nivel regional. Noi sprijinim partenerii naționali pentru atingerea acestor ținte până în 2030. Iar acțiunile noastre și partaneriatele sunt esențiale pentru acest demers. Seprăm să reușim cât mai repede  cu putință".

Conferința a fost transmisă live pe site-urile antena3.ro, jurnalul.ro si pe paginile de Facebook ale Antenei 3 CNN https://www.facebook.com/Antena3Oficial și Jurnalul https://www.facebook.com/jurnalulro , iar tronsoane ale dezbaterii vor fi preluate live pe postul TV Antena 3 CNN.

×