x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Marcel Boloș : „Polița de asigurare a locuinței nu ar trebui să lipsească din gospodăria oamenilor”

Marcel Boloș : „Polița de asigurare a locuinței nu ar trebui să lipsească din gospodăria oamenilor”

de Redacția Jurnalul    |    10 Oct 2023   •   12:15
Marcel Boloș : „Polița de asigurare a locuinței nu ar trebui să lipsească din gospodăria oamenilor”

Asigurarea pentru dezastre, cutremure, inundații poate salva averea românilor, spune Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, la Conferința "Liniștea de după dezastru. Asigurarea obligatorie a locuințelor - soluții salvatoare", organizată de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

Asigurarea care poate salva averea după cutremure sau inundaţii. Marcel Boloş: "Polița nu ar trebui să lipsească din gospodăria oamenilor"

Însă dezastrele naturale din ultima perioadă arată nepăsarea autorităților și lipsa de informare a populației. Puține persoane au înțeles că asigurarea obligatorie le poate salva avuția în caz de inundații, alunecări de teren sau cutremure.

"Când discutăm de calamităţi naturale, alternativa cea mai serioasă şi sigură e asigurarea obligatorie de locuinţe, pentru că ne păzeşte de aceste pagube iminente în situaţii de calamităţi sau dezastre naturale. Îndemnul nostru pentru a avea o protecţie împotriva acestei categorii de risc e sa apelăm la acest instrument de risc.

Piața asigurărilor este cea care o recomandăm și o susținem noi, Ministerul Finanțelor, pentru că ea are mecanismele corecte pentru intervenție", a explicat demnitarul.

Deși există o lege care prevede obligativitatea asigurării pentru locuințe, nu există sancțiuni, astfel că doar 20% din proprietari sunt asigurați. 

"Într-adevăr, trebuie să fim mult mai fermi în aplicarea cadrului legal și să încercăm și pe alte căi să convingem populația că este în beneficiul lor să aibă aceste asigurări.

Și s-a dovedit eficiența unor astfel de instrumente pe piața asigurărilor, fiind o poliță de asigurare care ar trebui să nu lipsească din gospodăria oamenilor.

Sigur că are și un cost, o primă de asigurare. Dar aici discutăm de raportul acesta între costul pe care îl avem cu prima de asigurare și beneficiul situații de risc și, de aceea, susținem că cel mai corect mod și cea mai corectă modalitate este aceea de a avea aceste asigurări obligatorii de locuințe și a le folosi, pentru că nu se știe niciodată când apelăm la ele: de la simpla inundație într-un apartament, într-un bloc de locuințe până la aceste catastrofe care intervin", precizează Marcel Boloș.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Marcel Boloș asigurare cutremure inundatii