x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Mihaela Neagu, acționar la Fabrica de Zahăr Premium Luduș, despre situația ZAHĂRULUI din România: O luptă pentru supraviețuire între producătorii locali și importurile ucrainene

Mihaela Neagu, acționar la Fabrica de Zahăr Premium Luduș, despre situația ZAHĂRULUI din România: O luptă pentru supraviețuire între producătorii locali și importurile ucrainene

de Redacția Jurnalul    |    20 Feb 2024   •   17:45
Mihaela Neagu, acționar la Fabrica de Zahăr Premium Luduș, despre situația ZAHĂRULUI din România: O luptă pentru supraviețuire între producătorii locali și importurile ucrainene
Sursa foto: Antena 3 CNN

Mihaela Neagu, acționar la Fabrica de Zahăr Premium Luduș, a ridicat o serie de probleme serioase legate de industria zahărului din România în cadrul Conferinței RO 3.0 ”Gustul Viitorului. Industria alimentară și retailul din România pentru următorii 7 ani”, powered by Kaufland. Una dintre cele mai presante preocupări este concurența puternică a importurilor de zahăr din Ucraina, care amenință producția internă.

România, o țară care consumă anual aproximativ 400.000 de tone de zahăr, se confruntă cu o situație în care doar 100.000 de tone sunt produse local. Datele Institutului Național de Statistică arată că în 2021, România a cheltuit în jur de 100 de milioane de euro pentru a importa 212.000 de tone de zahăr din sfeclă și trestie de zahăr. În contrast, exporturile de zahăr din țară au însumat doar 13 milioane de euro, reprezentând de 7,6 ori mai puțin decât importurile.

Pe lângă aceste cifre dezavantajoase, zahărul ucrainean continuă să domine rafturile marilor lanțuri de magazine din România, având un preț mult mai mic decât produsele locale. Producătorii locali solicită sprijin din partea autorităților pentru a face față acestui concurent nemilos, care îi lasă fără piețele de desfacere.

În ciuda unei ordonanțe de Guvern emisă în decembrie 2023, care ar fi trebuit să interzică importul de zahăr din Ucraina, situația rămâne neschimbată. Producătorii locali se confruntă cu presiuni financiare semnificative din partea retailerilor, care insistă să le impună prețuri similare celor ale zahărului importat din Ucraina.

„S-a discutat foarte mult despre programul INVESTALIM, noi suntem aplicanți la acest program, am aplicat acum două zile. Într-un clasament intermediar ocupăm locul 17, încă nu este clar dacă toți banii pentru acest proiect sunt alocați sau nu.

În ceea ce privește fabrica de la Luduș, după cum știți, anul ăsta am reușit și am semnat pentru 8.500 de hectare, asta înseamnă că am semnat cu 500 de fermieri, mai avem în continuare cereri, dar suntem peste capacitate și ne confruntăm în piață cu problema zahărului din Ucraina. 

În luna decembrie 2023, s-a emis o ordonanță de Guvern care interzicea acest produs la noi în țară. Lucrurile nu au stat chiar așa, am reușit și ne-am vândut producția, cu mare greutate, un mare lanț din retail ne-a reziliat contractul, pentru că ne-a obilgat să le lăsăm prețul la fel ca materia primă, care vine din Ucraina, respectiv zahăr. 

În prezent, am făcut mai multe sesizări și nu avem niciun răspuns, se știe situația că acum firmele aduc prin Bulgaria și prin Ungaria și ne-am gândit și noi să facem același lucru, dar înainte de a face acest lucru am aplicat pentru o licență, așa cum este prevăzut în ordonanță și suntem acum în perioada de clarificare, sperăm să obținem licență și să aducem să plătim TVA-ul în România. 

Este un import mascat, este umbrit de legislație, adică nu au ce să le facă, vin pe tranzit de unu, ei plătesc TVA în țările în care merg. Există această practică, dar ele se întorc pe T1  și nu se pot opri pentru că nu mai este punct de frontieră, se face vama intracomunitară și atunci se pune.

Dacă ne uităm în mai multe supermarketuri din România o să vedem că la rafturi sunt acum promoții la zahăr Ucraina, cu toate că produsul ar trebui să fie interzis, dar care au preț de dumping, adică noi nu putem să producem la un asemenea preț, sub nicio formă.

Gândiți-vă că în Ucraina au subvenționat gazul, sunt în stare de război și nu plătesc gazul, au mult mai mici salariile decât la noi și atunci ei sunt mult mai competitivi.

În afară de acest lucru, au stocuri imense pe care nu și le-au putut vinde pentru că celelalte țări au luat măsura asta de mult timp și nu au putut să bage pe piața din Europa, iar ca să transporte către Africa este foarte scump”, a declarat Mihaela Neagu, Acționar Fabrica de Zahăr Premium Luduș.

Mihaela Neagu a mai evidențiat că importurile de zahăr din Ucraina sunt mascate de legislație, făcându-le greu de controlat. În plus, producția masivă din Ucraina, subvenționată și avantajată de costurile reduse, pune presiune asupra producătorilor români, care se văd în imposibilitatea de a concura pe termen lung.

„Mă gândesc că este mult mai echitabil financiar așa (n.r. să devii importator), gândiți-vă că la noi lanțurile au un loc alocat la raft, adică nu poți să pui cinci-șase sortimente, pentru că spațiul unui supermarket nu crește.

Este evident că întotdeauna va fi scos afară cineva, ca să vină cu zahăr ucrainean și evident că el având un preț mult mai mic decât noi va sta mult mai bine în piață.

Să ne gândim ce o să pățesc din septembrie când o să fac peste 60.000 de tone de zahăr.

România consumă 400.000 și importă 350.000, dacă eu o să fac 60.000 de tone, mai face 60.000 și cealaltă fabrică de zahăr, noi fiind două existente în România pentru zahăr, iar Ucraina va veni și va dezvolta 70.000 de tone în două luni, adică cam cât producem noi într-un an de zile, atunci noi nu o să fim competitivi”, a mai completat Mihaela Neagu, Acționar Fabrica de Zahăr Premium Luduș.

×