Fechet a subliniat importanța proiectului, care se află în prezent în consultare publică și a anunțat că va susține personal acest Cod Silvic la comisiile parlamentare. „Voi merge personal la fiecare comisie unde se va dezbate proiectul. Voi participa la comisiile de fond, precum și la cele de aviz. Voi merge în plenul Parlamentului pentru a-l susține în ambele camere, cu speranța că el va rămâne," a declarat ministrul Mediului.
Noul Cod Silvic propune interzicerea tăierilor la ras în peste 40% din fondul forestier al României, extinzând această interdicție dincolo de parcurile naționale. Fechet a explicat că această măsură va adăuga parcurilor naturale și siturilor Natura 2000, contribuind la protecția a peste jumătate din fondul forestier al țării.
"Este una dintre cele mai importante propuneri ale Noului Cod Silvic (n.r. interzicerea tăierii la ras). Dacă astăzi, doar pe aproximativ 10% din pădurile României sunt interzise aceste tăieri, respectiv în parcurile naționale, odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ extindem suprafața unde sunt interzise aceste tăieri la ras în aproape jumătate din fondul forestier. Pe lângă parcurile naționale vom adăuga parcurile naturale, vom adăuga toate siturile Natura 2000, ceea ce ne duce la un procent mai mare de 40%, lucru care, în opinia mea și în opinia specialiștilor în silvicultură, va fi benefică pentru că tăierea la ras e un tip de procedură silvică dovedită a nu fi cea mai potrivită," a adăugat ministrul Mediului.
Proiectul de lege urmează să fie transmis Parlamentului pentru adoptare, iar oficialii guvernamentali se așteaptă la o ratificare rapidă a măsurilor propuse în cadrul Noului Cod Silvic.
Conferinţa regională "România redevine verde - trei paşi fără întoarcere | Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare", susţinută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a avut loc marţi, 12 decembrie 2023, ora 14.00, la Hotel Crowne Plaza, sala Crown Ballrom, parter, Bucureşti.