x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Nicoleta Radu, directorul general al PAID: La nivelul țării, vor fi reale probleme în cazul în care ne vom confrunta cu un eveniment de anvergura celui din 1977

Nicoleta Radu, directorul general al PAID: La nivelul țării, vor fi reale probleme în cazul în care ne vom confrunta cu un eveniment de anvergura celui din 1977

de Redacția Jurnalul    |    26 Feb 2024   •   14:49
Nicoleta Radu, directorul general al PAID: La nivelul țării, vor fi reale probleme în cazul în care ne vom confrunta cu un eveniment de anvergura celui din 1977
Sursa foto: Antena 3 CNN

Nicoleta Radu, directorul general al PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), a subliniat importanța asigurărilor în cazul unui dezastru, participând la conferința națională „EȘTI SIGUR, NU EȘTI SINGUR - Asigurarea imobilelor, singura protecție în fața riscului seismic”, organizată de Antena 3 CNN. Acest eveniment a fost parte a proiectului România Inteligentă, desfășurat de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, și cotidianul Jurnalul.

Radu a evidențiat faptul că asigurarea locuințelor este esențială, aducând în atenție vulnerabilitatea României în fața unui dezastru major. Avertizând asupra consecințelor unei lipse de protecție financiară, ea a subliniat că țara ar putea avea dificultăți în gestionarea unui eveniment de amploarea cutremurului din 1977.

„Promovăm aceste asigurări și încercăm să conștientizăm oamenii că, fără protecție financiară, nu putem face față individual sau ca comunitate unui dezastru major", a subliniat Radu. Potrivit estimărilor, pierderile în sectorul asigurărilor de locuințe ar putea depăși 10 miliarde de euro în cazul unui eveniment major.

Radu a remarcat totuși o creștere a interesului pentru asigurările de locuințe, atribuind acest fenomen unor modificări legislative. Printre acestea se numără obligativitatea verificării polițelor de asigurare la Cartea Funciară, măsură care ar putea spori gradul de conștientizare a necesității asigurării locuințelor.

„Noi, la PAID, încercăm să promovăm aceste asigurări și să-i facem pe oameni să înțeleagă că fără o asigurare financiară, în cazul unui eveniment major, nu ne putem descurca atât la nivel individual, cât și la nivel de comunitate.

La nivelul țării, vor fi reale probleme în cazul în care ne vom confrunta cu un eveniment de anvergura celui din 1977 și nu este deloc de neglijat faptul că putem anticipa, lucrând cu cifre, că vor fi pierderi, cel puțin pe zona asigurărilor de locuințe, de multe miliarde de euro, în jur de 10 miliarde de euro, poate mai mult.

Eu cred că România nu va putea face față unui asemenea eveniment, dacă nu va lua în calcul soluțiile de protecție financiară, care vin din asigurări", a spus Nicoleta Radu, director general PAID. 
Cu toate acestea, odată cu anumite modificări introduse în legislație, interesul oamenilor pentru asigurarea locuințelor a crescut.

„Există, într-adevăr, un interes mai mare din partea cetățenilor pentru asigurările de locuințe. Avem printre modificările legislative câteva care ar putea conduce, în viitor, la o creștere a gradului de cuprindere în asigurare.

Mă refer la verificarea poliței de asigurare de fiecare dată când mergem la Cartea Funciară. Acest punct de verificare va conduce la o conștientizare mai mare a nevoii de asigurare a locuinței. De asemenea, avem o modificare care se referă la lărgirea distribuirii polițelor, acestea putând fi distribuite acum și prin brokeri și chiar prin instituțiile publice locale", a mai adăugat Nicoleta Radu.

Totuși, în fața unui dezastru natural, oamenii au tendința de a uita foarte ușor ce s-a întâmplat.

„Acest șoc emoțional nu durează foarte mult, ci doar câteva săptămâni, după care oamenii uită și revin la comportamentul lor normal și la concepția că s-ar putea ca lor să nu li se întâmple", a încheiat directorul general PAID. 

Conferința „EȘTI SIGUR, NU EȘTI SINGUR - Asigurarea imobilelor, singura protecție în fața riscului seismic” a fost dedicată promovării încrederii în asigurările pentru situații de dezastru și a avut ca scop principal conștientizarea și informarea publicului în acest sens.

×