x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Olivia Ciobanu Oprescu, arhitect șef Ilfov: "Nu dorim introducerea în intravilan a unor terenuri care nu pot fi echipate într-un termen scurt"

Olivia Ciobanu Oprescu, arhitect șef Ilfov: "Nu dorim introducerea în intravilan a unor terenuri care nu pot fi echipate într-un termen scurt"

de Redacția Jurnalul    |    14 Iul 2023   •   12:30
Olivia Ciobanu Oprescu, arhitect șef Ilfov: "Nu dorim introducerea în intravilan a unor terenuri care nu pot fi echipate într-un termen scurt"

Nu dorim introducerea în intravilan a unor terenuri care nu pot fi echipate într-un termen scurt, astfel ca ele să poată fi utilizate corect după ce au fost construite, spune Olivia Ciobanu Oprescu, arhitect șef Ilfov, la Conferința Națională “Drumul spre dezvoltare și viață civilizată - extinderea infrastructurii de apă și canalizare în Ilfov”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul, în cadrul proiectului “România Inteligentă”.

"Am luat măsuri pentru a nu fi introduse în intravilan terenuri pentru care nu poate fi asigurată partea de echipare digitală. Aceste lucruri sunt discutate de 2 ani, sunt deja în implementare, la nivelul fiecărei documentații de urbanism este rezervat un lot în care să se poată realiza partea de colectare a apelor uzate.

Dar reprezintă o problemă și apele pluviale pentru că țesutul mineral este unul diferit față de ceea ce eram obișnuiți și atunci permeabilitatea terenului nu permite ca apa pluvială să se ducă direct în sol. Sunt foarte multe zone betonate, chiar și cu parcaje unde lucrurile se modifică și atunci noi trebuie să găsim soluții să preluăm și aceste ape pluviale. 

Sunt reguli pe care le-am stabilit împreună și pe care le-am comunicat în special proiectanților pentru că discuțiile sunt tehnice. Poate că la început nu au fost așa bine primite pentru că lumea a asociat că ar fi vorba de un blocaj. Nu este vorba de un blocaj, este vorba de o dezvoltare echilibrată, controlată, de un principiu sustenabil.

Când se sgtabilește introducerea unui teren în intravilan, beneficiarii trebuie să participe și să se stabilească de la început ce pică în sarcina lor și ce pică în sarcina autorității publice. Acesta este unul dintre principalii factori pe care îi urmărim în stabilirea oportunității de introducere în intravilan.

Nu dorim introducerea în intravilan a unor terenuri care nu pot fi echipate într-un termen scurt, astfel ca ele să poată fi utilizate corect după ce au fost construite", explică arhitectul șef al județului Ilfov. 

 

 

 

×
Subiecte în articol: ilfov apă olivia ciobanu oprescu