x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Președintele CNIPMMR: „Am propus ca în toate finanțările naționale pentru întreprinzători, de tip start-up, pentru microindustrializare, pentru femeile întreprinzători ș.a.m.d. să existe o componentă, un pachet de digitalizare"

Președintele CNIPMMR: „Am propus ca în toate finanțările naționale pentru întreprinzători, de tip start-up, pentru microindustrializare, pentru femeile întreprinzători ș.a.m.d. să existe o componentă, un pachet de digitalizare"

de Redacția Jurnalul    |    01 Noi 2023   •   21:45
Președintele CNIPMMR: „Am propus ca în toate finanțările naționale pentru întreprinzători, de tip start-up, pentru microindustrializare, pentru femeile întreprinzători ș.a.m.d. să existe o componentă, un pachet de digitalizare"
Sursa foto: Lucian Alecu

Digitalizarea reprezintă o oportunitate importantă pentru România, dar se confruntă cu provocări legate de finanțare, conform discuțiilor de la conferința "Digitalizarea României - Proiect de ţară", organizată în cadrul proiectului România Inteligentă, de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

În mediul de afaceri, există încă reticență față de procesul de digitalizare, iar unul dintre principalele motive este lipsa fondurilor. Potrivit unor studii, opt din zece întreprinzători alocă resursele proprii pentru a-și susține procesul de digitalizare.

„Opt din 10 întreprinzător, în ceea ce înseamnă procesul de digitalizare, alocă resursele proprii.

N-ar trebui să ridicăm acest procent și din ce în ce mai multe finanțări, dacă nu să fie dedicate digitalizării, să aibă componentă de digitalizare.

Am discutat și cu Ministerul Economiei și am propus ca în toate finanțările naționale pentru întreprinzători, de tip start-up, pentru microindustrializare, pentru femeile întreprinzători ș.a.m.d. să existe o componentă, un pachet de digitalizare", a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a evidențiat că există oportunități de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) prin apeluri deschise, oferind un exemplu concret de finanțare pentru dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților.

"Punctual. Referitor la ceea ce pot să fac IMM-urile pentru digitalizare, în momentul de față este deschis un apel valabil până în 31 decembrie la nivelul Ministerul Economiei, prin care 2.000 de companii pot să aplice pentru o finanțare de 17.000 de euro pentru tot ceea ce înseamnă competențe digitale ale angajaților", a spus Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

Totuși, pentru a realiza o tranziție digitală eficientă, este necesară nu doar finanțare pentru digitalizare, ci și sprijin pentru tehnologizare. Ministrul Ivan a propus un parteneriat între Ministerul Economiei și CNIPMMR pentru a facilita dialogul și accesul IMM-urilor la fondurile necesare pentru digitalizare.

„Îi propun chiar acum domnului Jianu un parteneriat deschis, poate chiar un protocol semnat între ministerul nostru, ADR, organizația pe care o conduce, pentru a avea acest dialog deschis și către IMM-uri.

Avem banii, știm ce vrem să facem cu ei, avem partenerii, avem legislație, nu ne mai poate împiedica nimic, doar trebuie să pună toată lumea osul la muncă serios și din punctul ăsta de vedere, privatul este un partener foarte bun", a mai precizat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

Cristian Dragoș Vlad, președintele ADR (Agenția pentru Dezvoltare Regională), a subliniat existența unor finanțări disponibile prin programe europene și regionale dedicate IMM-urilor, arătând că există resurse și o viziune strategică pentru a sprijini digitalizarea în România.

„Autoritatea pentru Digitalizarea României, în sensul ăsta, încearcă să dea și o direcție sau a încercat. 

Pot să spun de la modul cum s-au așezat sau cum se discută astăzi, complementaritățile între fonduri, complementaritățile din programul național de redresare și reziliență cu finanțările din perioada 21-27.

Este o viziune strategică. Finanțări există. Există și prin alte programe europene, prin programe europene regionale dedicate IMM-urilor", a spus Cristian Dragoș Vlad, președintele ADR.

Aceste discuții au avut loc cu ocazia lansării reuniunii bordului Consiliului Național pentru Transformare Digitală.

×