x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Prof.univ. dr. Adrian Streinu-Cercel: "Trebuie gândit un nou sistem de finanţare a Sănătăţii"

Prof.univ. dr. Adrian Streinu-Cercel: "Trebuie gândit un nou sistem de finanţare a Sănătăţii"

de Redacția Jurnalul    |    18 Dec 2023   •   11:15
Prof.univ. dr. Adrian Streinu-Cercel: "Trebuie gândit un nou sistem de finanţare a Sănătăţii"
Sursa foto: antena3CNN

Trebuie schimbată viziunea asupra sistemului sanitar din ţara noastră, spune prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, la Conferinţa Națională “Finanțarea Sănătății în 2024 – Calea spre sustenabilitate și inovație”, organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media, și cotidianul național Jurnalul.

Acesta este de părere că pandemia de COVID-19 a schimbat sistemul sanitar al ţării, iar bugetul pentru sănătate trebuie să ţină cont şi de acest aspect. 

Cu privire la sumele alocate pentru 2024, medicul avertizează că nu trebuie să ajungem la un blocaj similar celui de la începutul anilor 2000. 

"Aş putea spune că deocamdată ne-am descurca pentru primele trei trimestre din anul 2024. Însă nu trebuie să repetăm ce s-a întâmplat la începutul anilor 2000, când am intrat în noul an cu un deficit enorm în sistemul de sănătate. 

Eu am mai spus şi cu alte ocazii, că această pandemie ne-a pus în cu totul altă situaţie, iar sistemul sanitar în momentul de faţă nu mai seamănă cu sistemul sanitar care era înainte de pandemie. 

Şi atunci trebuie gândit un nou sistem de finanţare astfel încât, acolo unde se fac izolările unor pacienţi pe diverse considerente, paturile lăsate neocupate să aibă o anume finanţare, pentru că nu se poate trăi fără să îţi faci serviciile, iar serviciile sunt în relaţie contractuală cu Casa de asigurări. 

Trebuie revizuită această problemă cât mai repede.", a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Despre bugetul prevăzut de fiecare spital pentru cheltuielile salariale, acesta aminteşte că există o convenţie prin care o parte din salarii sunt acoperite prin fonduri care vin pe un mecanism financiar diferit. 

Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat a ridicat și problema transparenţei cu privire la sumele colectate dar şi a celor cheltuite în cadrul bugetului naţional pentru sănătate. 

"Mă întreb cât se colectează de la oamenii din România prin CAS. A existat un precedent când un fost ministru de Finanţe a trecut o parte din banii de la CAS în bugetul statului şi în acel moment s-a terminat - nu s-a mai ştiut cât se colectează, cât se finanţează, Cred că dacă vrem să facem un lucru cât se poate de clar, trebuie să o luăm de sus în jos, pe verticală. 

Cu cât sunt mai clare lucrurile, cu atât treaba va merge mai bine.", a avertizat Adrian Streinu-Cercel.  

El a mai menţionat şi faptul că la nivelul întregului sistem sanitar s-au făcut progrese enorme.

"Să nu uităm că înainte se murea de infarct miocardic una-două, acum - de bine de rău - este un program de stentare care funcţionează foarte bine. 

Acum să trecem mai departe la AVC, iarăşi este un efort din toate punctele de vedere, inclusiv de formare de personal, de logistică, de echipamente. 

Toate astea se traduc în bani. 

Depinde ce vrem să facem în continuare pentru acest popor. Că acces la toate tipurile de servicii nu vom putea să realizăm prea curând.", a concluzionat medicul.

 

×
Subiecte în articol: sanatate adrian streinu cercel finantare